Христо Проданов: Ива Митева вчера е избрана с гласовете на ДПС

Юли 22, 2021 Новини БСП в медиите 0 946

Ако сменяме Пеевски с Прокопиев, няма смисъл

„Все още не сме получили официална покана за преговори, има анонси за такава. Вероятно ще има такава среща, разговорите трябва да бъдат по политики, за да вземем своето решение как ще подхождаме към евентуалното правителство, което ще бъде съставено. През телевизора чухме някакъв кабинет и някакви кратки приоритети, които по никакъв начин не съвпадат с нашите - нито приватизацията на ББР, нито концесиите на магистрали. Това не са наши политики и идеи, затова искаме да водим разговор за политики, за да знаем какво ще е отношението към бъдещото правителство.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БТВ като допълни, че ако това останат техни политики най-вероятно няма да намерят пресечна точка.

По думите му на пленума, който предстои, социалистите ще очертаят червените линии, които БСП не може да преминава под никаква форма, като приватизацията на Българската банка за развитие.

По отношение на исканията за съдебна реформа Проданов заяви: „Това, което те предлагат, не е дълбока съдебна реформа. Нашата цел не е да сменим Пеевски с Прокопиев. Имаме съвпадения по закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, но ние не искаме да сменяме влиянието в задкулисието, а искаме наистина една реформа, в която да има независим съд, независима прокуратура.“ По думите му никой няма да дойде и да инвестира в България, при положение, че знае, че бизнесът му може да бъде откраднат по всяко едно време.

„До голяма степен моделът на съдебната система в момента е по идея на Христо Иванов, без съществената част. Затова ние призоваваме за диалог, за да може това, което се прави, да се направи да е полезно за обществото и за бизнеса, и да е трайно, така че да доведе до развитие на България. Трябва да има и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор“, каза още Проданов по темата за съдебната реформа.

“Истината е, че Ива Митева беше избрана с гласовете на ДПС и това вчера се видя в Народното събрание“, категоричен бе Христо Проданов и добави: „Искам да обърна внимание на генезиса, който предстои като правителство. Едно правителство с плаващи мнозинства е най-добрата хранителна среда за корупция и за лобистки закони“, заяви социалистът, който обясни как работи тази схема: „Когато имате неясна подкрепа на това правителство,  сядаш с другата политическа партия, която те подкрепя в определени моменти и им казваш, че искаш да ти подкрепят едни текстове и в замяна ти ще им подкрепиш техните. Така се прокарват лобистките практики и корупцията.“

„Ние се борим последните 5 години да сменим модела. Моделът значи ясни политически приоритети и ясно политическа подкрепа. Ако няма такава не може да бъде осъществена нито една сериозна реформа“, категоричен бе Проданов.

„Позицията на БСП ще бъде ясна, твърда, категорична и тя ще бъде в посока наистина да има сериозни реформи, за да се осъществи наистина една пълна политическа промяна“, каза още той.

На предстоящото заседание на Националния съвет на БСП, Проданов ще даде своята санкция за това как ще участва БСП в евентуално следващо правителство и дали изобщо ще участва. 

Той смята, че участниците от БСП в служебното правителство се справят добре и затова ще бъде добре да бъдат и в едно редовно правителство.

„До последно не знаехме дали “Има такъв народ“ ще предложат кандидат за председател на Народното събрание и заради това, като отговорна партия, предложихме добра и подходяща кандидатура на г-н Вигенин. Лъсна това, че най-вероятно е имало преговори с другите, които подкрепиха Ива Митева“, заключи Христо Проданов.