БСП на старта на парламента: Готови сме да участваме в консултации, но безусловна подкрепа няма да дадем

Юли 21, 2021 Новини БСП в медиите 0 870

Ако третият мандат дойде при нас, ще направим опит да го реализираме. България трябва да има редовно правителство

"Българският избирател ни каза две неща на тези избори - 80% от българските избиратели не искат ГЕРБ да ги управлява. Също 80% казаха, че искат ново управление. След това обаче видяхме едни действия на най-голямата парламентарна група, "Има такъв народ", които не отговарят на очакванията за ново управление. Представиха самостоятелно кабинет без програма и без диалог, което поставя едни предварителни прегради за каквато и да е конфигурация по линията опозиция-управление." Това каза заместник-председателят на парламентарната група "БСП за България" Георги Свиленски по Нова телевизия.

Той посочи, че на ход вече са българските политици и хората очакват от тях избиране на председател на Народното събрание, избиране на правителство и час по-скоро започване на реална работа в интерес на всички граждани.

Кандидатурата на левицата за председател на Народното събрание Свиленски коментира така: "От всички предложени кандидати, Кристиан Вигенин изпълва най-много със съдържание функцията председател на Народното събрание - диалогичен, дипломатичен, има опит два мандата като заместник-председател на парламента. Той отговаря на всички изисквания, на които трябва да отговаря един председател на Народното събрание."

"Силно се надявам 46-ият парламента да е по-различен от 45-ия. На страната е нужно работещо правителство. Партиите, които народът избра да ги представлява в парламента трябва да положим максимални усилия за това", каза секретарят на ПГ "БСП за България" Ирена Анастасова в ефира на БНТ.

"Дали ще бъдем ключът към новото правителство, предстои да разберем. Готови сме за разговори, на които да представим своите приоритети и виждания. Вследствие на тези разговори, в партията ще обсъдим как ще процедираме. Безусловна подкрепа няма да даваме", категорична бе тя.

Анастасова подчерта, че ако БСП получи третия мандат за съставяне на правителство ще направи опит да го реализира: "Ако не се случи правителство с мандата на "Има такъв народ", отговорността за това е наша, а ние сме с разбирането, че България трябва да има работещо правителство, защото проблемите, които се задават са тежки."

"Българският народ ясно и категорично каза, че изявен победител на тези избори няма. Партиите трябва в режим на диалог да съставят редовно правителство и след това да демонтират порочния модел на ГЕРБ." Думите са на заместник-председателя на ПГ "БСП за България" Атанас Зафиров по България On Air.

Социалистът посочи, че ако БСП е потърсена за разговори и за подкрепа, ще сложи своите приоритети на масата и ще ги защитава. С ГЕРБ такива разговори левицата няма да води, категоричен бе Зафиров.