Няма пари за заплати и пенсии заради контрабандата

Драгомир Стойнев към ГЕРБ: Вие сте първото правителство, което забрави, че има хора в България   Кой вярва на всички статистики, които изнася министърът на финансите? Никой не му вярва

Драгомир Стойнев към ГЕРБ: Вие сте първото правителство, което забрави, че има хора в България

 

Кой вярва на всички статистики, които изнася министърът на финансите? Никой не му вярва. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев при обсъждането на вота на доверие към правителството на ГЕРБ. Станишев напомни, че когато ГЕРБ дойдоха на власт, Симеон Дянков лично обеща, че ще се съберат с 2 млрд.лв. повече приходи в сравнение с  „крадливата" тройна коалиция. За 2010г. обаче правителството събра с 2 млрд.лв. по- малко приходи, отколкото през 2009г. Финансовият министър заяви, че са платени 1,5 млрд.лв. необезпечени „митични" договори на предишното правителство. Според отчета на правителството обаче, до края на ноември за 2010г. са платени общо 821 млн.лв. капиталови разходи, което е двойно по- малко от заявеното от Симеон Дянков. „Искате да кажете, че не сте платили нито един договор, сключен от вас?", обърна се Станишев към финансовия министър. Лидерът на БСП напомни, че през 2008г. БВП на България беше 69 млрд.лв. и се събираха 27 млрд.лв. приходи. За тази година, когато правителството и мнозинството в парламента планират БВП да бъде 77 млрд.лв., планират да съберат с 2,7 млрд.лв. по- малко приходи, отколкото през 2008г. „Това се дължи на растежа на сивата икономика, на покровителството на контрабанда, на неплащане на акцизи", изтъкна Станишев. Той обясни, че затова няма пари нито за пенсии, нито за увеличаване на заплати.

„Не очаквах, че ГЕРБ ще открие дискусията по вота с този кинопреглед от началото на 70-те години. Ние не сме попаднали на семинар за детски учителки", заяви Петър Курумбашев в отговор на ораторските възможности на депутата от ГЕРБ Снежана Дукова. Курумбашев обясни на депутатката, че става дума за това, че шефът на митниците обвинява вътрешния министър, че прикрива контрабанда, а вътрешният министър няма време около месец вече да каже дали това е истина или не. От друга страна премиерът казва, че се е обадил по нареждане или по молба на президента. „В същото време слушаме госпожа Дукова, която ни казва какво е светлото бъдеще с едни партийни реплики от типа „ти вярна си, дори когато съгрешиш". Имайте уважение към този дебат", призова Курумбашев мнозинството.

„На всички е ясно от какво е продиктуван този вот на доверие. Основната цел е да се прикрие контрабандата в България и дa се защити лобизма", заяви Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. „Събрали сте се днес тук, а когато се гласуват важни закони, вас ви няма", обърна се депутатът към управляващите. „Какво направихте за отделния човек? Абсолютно нищо!", възмути се Стойнев. Той напомни, че предишното правителство за две години увеличи средната заплата с 30%, увеличи детските добавки с 50%, а безработицата намаля двойно като бяха разкрити близо 300 000 нови работни места. „Вие сте първото правителство, което забрави, че има хора в България. Вие сте първото правителство от началото на прехода, което не води конкретна политика за увеличаване на доходите. Говорите единствено за замразяване на доходи, на пенсии и на детски добавки", обърна се депутатът към управляващите. Стойнев се възмути от липсата на политика на ГЕРБ в подкрепа за младите семейства. „Направихте така, че майките да получават по- малко пари", добави депутатът от Коалиция за България. Стойнев изтъкна, че ГЕРБ не изпълни двете си обещания към пенсионерите. „Излъгахте ги, че ще им дадете добавки за старост. Излъгахте ги, че ще увеличите вдовишките добавки", опресни паметта на управляващите Стойнев. По думите му антинародната и антисоциалната пенсионна реформа ГЕРБ обрича на мизерия бъдещите пенсионери. Депутатът отбеляза, че за година и половина безработицата е нараснала със 100 000 души, а заетостта е намаляла с над 200 000 човека. „Защо не говорите за покупателната способност на българите", обърна се Стойнев към социалния министър. Депутатът изтъкна, че през 2009г. с детски добавки можеше да се купи 20 литра мляко, а сега наполовина; с една минимална пенсия можеше да се купи 29кг. сирене, а сега наполовина; с минимална работна заплата можеше да се купи 230 литра бензин, а сега наполовина. „Как ще обясните на хората увеличението на парното с над 30% за месец декември? Как ще подпомогнете тези домакинства?", попита Стойнев, но не получи отговор от управляващите. Депутатът изтъкна, че правителството така и не можа да напише антикризисна програма, а извика синдикатите и работодателите да им напишат домашното. „Имахте две национални цели. И в двете се провалихте", добави Стойнев по повод ERM 2 и Шенген. „За какъв Шенген говорите? Вие едни болни биволи не може да спрете на турско-българската граница, а за Шенген кандидатствате!", добави депутатът от левицата. „Върнете парите от контрабандата! Тези пари не са ваши, те не са за купуване на избори. Това са парите на българския народ.", обърна се Стойнев към управляващите. По думите му правителството продължава да създава хаос и с отпуските. Драгомир Стойнев влезе в пререкание с премиера и го призова да обясни с кое решение на Министерски съвет сегашното правителство е вдигало пенсиите. Такова няма!

Михаил Миков се обяви против начина на водене на заседанието от Цецка Цачева. „С ограниченията, които налагате в изказването на опозицията, по такъв начин да подценявате, че кабинетът може да защити политиката си, е обидно и за кабинета", заяви зам.-председателят на ПГКБ. „Вие сте пристрастен председател, който се е хвърлил да брани кабинета, защото той не може сам да се защити", добави Миков.