Кристиан Вигенин, БСП: Да не допуснем промяната да стане подмяна и рециклирането на един отречен от гражданите модел

Юли 13, 2021 Новини БСП в медиите 0 1055

13.07.2021

„Няма да подкрепим проектокабинета на г-н Трифонов - от гледна точка на начина, който беше представен и на приоритетите. Оправдава се това, за което говорихме по време на кампанията – промяната се превръща в подмяна.” Това заяви членът на НС и зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин по БТВ.

 По думите му схемите и кукловодите остават, но българските гражданите са достатъчно интелигентни, за да го видят. Вигенин бе категоричен, че разговорът за следващия кабинет трябва да се състои в парламента.

„Нужни са дълбоки реформи, които да отчитат основните проблеми, пред които са изправени хората. В предложенията на Слави Трифонов няма никаква концепция за управление на страната. Виждаме няколко димки, които принципно са добри – и ние искаме да има детски градини за всички дена и медицински хеликоптери, предлага ли сме го, ГЕРБ са го отхвърляли. Зад тези димки прозира една философия за управление. Първо, приватизация на ББР – тя бе създадена, за да изпълнява цели – насърчаване на малкия и средния бизнес. Тя бе опорочена от управлението на Бойко Борисов, но това не означава, че трябва да бъде приватизирана.  Служебното правителство я върна там, където трябва да бъде”, коментира още социалистът.

От гледна точка на фигурите, предложени от Трифонов,  Вигенин коментира, че една част са много познати хора и че политиката, която изповядва Николай Василев е крайно либерална. Според социалиста е възможно да се тръгне към едно приватизиране на всички активи на държавата, а вече сме видели докъде води действията на кабинета на Сакскобургготски.

По мнението на Вигенин начинът на предлагане на кабинет представлява крайно неуважение към това как функционира една демокрация и още - че е нужен диалог между партиите: „Още в 45-ия парламент стана ясно, че един от тежките му дефицити е липсата на диалог между политическите формации.”

„Когато нямаш мнозинство, нужна е поне сериозна програма, която да представиш”, смята Вигенин.

„БСП не може да стане съучастник на такъв тип управление и подход към политиката”, категоричен е той.

По мнението на Вигенин, ако мандатът стигне до БСП, ще бъде предложено на Националния съвет да одобри стартирането на преговори с други формации: „Смятам, че такъв кабинет е възможен с открити разговори”. Той подчерта, че в този случай бихме избегнали спирала от избори.

„Да не допуснем промяната да стане подмяна и рециклирането на един отречен от гражданите модел”, призова той. 

На въпрос за изборния резултат на левицата, зам.-председателят коментира, че в момента се правят анализи и че в БСП не са въодушевени от резултата, но и още – че БСП се е събудила. „Ако продължим тази тенденция, аз съм оптимист”, заяви Вигенин.  Той обърна внимание, че по време на кампанията са били поправени грешки, допускани през последните години. Социалистът увери гласоподавателите на БСП, че левицата ще следва приоритетите си, заявени кампанията.