Корнелия Нинова: Притеснително е, че следващият парламент започва с много ниска легитимност

Юли 11, 2021 Новини Избори 0 1851

Трябва да има редовно правителство, което да започне решаването на належащите въпроси

Първо искаме да благодарим на всички български граждани, които излязоха и гласуваха днес. Разбира се, благодарим на тези, които подкрепиха "БСП за България". Искаме да благодарим на всички участници в кампанията. Направихме една хубава, активна, жива и истинска кампания, с много срещи и много мероприятия в страната. Благодаря и на новите ни коалиционни партньори от голямото ляво обединение, които също дадоха своя принос в кампанията. Разбира се, ще изчакаме окончателните резултати, за да направим по-конкретен коментар. Но според това, което към момента има като информация, събрахме Изпълнителното бюро, коалиционните партньори, Националния предизборен щаб и излизаме със следните изводи, какво показаха изборите днес.

Безпрецедентно ниска активност за пръв път, откакто се правят избори в България. Разбира се, освен лятото и времето за почивки, има и други обективни причини. Нямаше истински политически дебат в кампанията. ГЕРБ воюваха със служебния кабинет. "Има такъв народ" мълчаха. Нямаше дебат по програми и по идеи, за да могат хората спокойно и свободно да оценят програмите на партиите и да преценят. Може би това е наказателен вот към всички политици и партии за това, че за три месеца два пъти предизвикваме парламентарни избори. Но най-сериозният извод за нас, не само като политици и като държавници, че започва следващият парламент с много ниска легитимност. Институцията, която през последните години не се ползва с висока подкрепа, стартира сега с безпрецедентно ниска подкрепа. Това е притеснително за държавността, за институциите и за демокрацията.

На второ място, няма сериозна промяна от миналите избори. Дори и да има леки размествания, не се състоя протестната вълна и отново сме в изходна точка. Въпросът е защо трябваше да се стига дотук.

Трето, т.нар. партии на протеста отново нямат мнозинство да съставят правителство и този път, ако искат да има правителство, ще им се наложи да водят диалог с някоя от останалите партии.

Четвърто, за нас категорично трябва да има редовно правителство, което да започне дълбоките и истинските промени, но и да започне решаването на належащите въпроси - приемането на бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост, компенсиране на доходите на прага на есента и на зимата, предвид и ценовия шок.

 Що се отнася до БСП, ние препотвърждаваме резултата от април. На базата на активната кампания, която направихме, на голямото ляво обединение, очаквахме повече. Очевидно не ни стигна времето между миналите и тези избори, за да постигнем това. Но ще продължим по този път - обединение в лявото пространство, търсене на лявата алтернатива и представянето й пред обществото.