Най-добрият изход от кризата е оставка на правителството на ГЕРБ

Янр 20, 2011 Новини БСП 0 1321

  ИЗКАЗВАНЕ   на председателя на ПГКБ Сергей Станишев при обсъждането на вота на доверие към правителството на ГЕРБ   След като изслушахме отчети и статистики от министрите и своеобразна ода на радостта на правителството за това, което прави, е време да се започне същинският дебат

 

ИЗКАЗВАНЕ

 

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

при обсъждането на вота на доверие към правителството на ГЕРБ

 

След като изслушахме отчети и статистики от министрите и своеобразна ода на радостта на правителството за това, което прави, е време да се започне същинският дебат. Каква е ситуацията в страната? Според последните проучвания 55% от българите смятат, че има криза в управлението. 54% от хората смятат, че действията на управляващите са непредсказуеми и не водят до резултати. Днешният повод е доказателство и за едното, и за другото. Досега повечето българи бяха склонни да прощават на ГЕРБ, специално на премиера - и некомпетентността, и хаоса, и дори скандалите.

 Кое обаче е новото през последните дни? Прословутите записи. Защо се създава такава ситуация в страната? Защото разкрива начина, по който се управлява България, технологията на днешната власт, нейната система, пълното разминаване между думи за прозрачност, почтеност, ред и това, което се върши зад кулисите. Затова се създаде криза на доверието в почтеността на ГЕРБ, на правителството, лично на министър-председателя. Трябва наистина да си гьонсурат да искаш доверие точно за такъв тип водене на политика. Вече няма никакво значение кой и как е направил тези записи. Въпреки че вчера стана ясно след две седмици необяснимо мълчание, че е имало досъдебно производство по отношение на Ваньо Танов. А прокуратурата също вчера много услужливо излезе с едни мъгляви заключения за записите. Потоци от думи се изляха напоследък, но липсва отговорът на един прост въпрос - водени ли са тези разговори. Това ли е темата? Никой досега от управляващите, които са замесени, не е отрекъл, че са водени. Това се прави много лесно, за една минута. Някои от участниците потвърдиха вече за съдържанието на разговорите. Другите все още увъртат. И един интересен момент - постоянният герой в тези разговори Ваньо Танов изчезна от публичното пространство. Някой да знае къде е?

Какво се прави в Европа в такива ситуации? Замесените в подобен скандал подават оставка. Премиерът избра друг път - вот на доверие. Вече се чуха услужливи коментари колко мъдро е това, изпреварващо, как ще потопи скандала, как ще даде дисциплина на мнозинството. Сигурно целта е да се осигури комфорт на управляващите за известно време, ако може  - до президентските и до местните избори. Да има потулване и замитане на нещата под килима.

 Но министър председателят трябва да знае едно нещо - искайки вот на доверие, той поема лична отговорност за всичко, което е станало за последните 18 месеца и за това, което ще става оттук нататък. Бойко Борисов застава зад скандалното поведение на вътрешния министър и изнасянето на СРС-та пред парламента в нарушение на закона по случая в Горна Оряховица; застава зад имотите на министъра на вътрешните работи и на Андрей Иванов; застава зад тоталната намеса на специалните служби и на МВР в живота на гражданите; застава зад лобистките закони, прокарани от депутати от ГЕРБ и зад фалшификациите на Държавния вестник; застава зад Бирата, Милионера, Пианиста, Литератора и прочие. Защото в мотивите на Министерски съвет няма нито една думичка самокритичност. Всичко е безпогрешно, всичко е честно, така е трябвало да бъде. Тази отговорност е огромна. Оттук нататък няма бушони, няма лоши министри и добрия цар министър-председател.

От кого министър-председателят иска вот на доверие? От парламента, за който не крие, че го презира, защото нарече вас, народните представители безделници. Ясно е, че не иска вот на доверие от опозицията, защото няма да го получи. Господин Борисов иска доверие от ГЕРБ. За какво? Тези народни представители прави всичко, което поиска премиерът, по команда. Значи иска вот на доверие от самия себе си и още - от Волен Сидеров. Очевидно той ще подкрепи премиера. Но правейки това, господин Борисов трябва да е наясно, че и във вътрешен план, и във външен план по този начин той се поставя в ясна зависимост, в заложник на партия Атака.

Искате доверие за цялостна политика. Кажете коя е тя! Няма да правя анализ на предизборните и следизборните обещания и заклинания на ГЕРБ, защото ще бъде смешно и тъжно. Коя е тази политика, където по три-четири пъти не правихте остри завои, не се отрекохте от обещания, които поемахте - за сваляне на данъци, за вдигане на данъци, за сваляне на ДДС, за вдигане на ДДС, за едно друго и трето. Няма никаква последователност и никаква цялостна политика. Като изключим 20 000 СРС-та и 100 милиона за подслушване, докато за култура - 94 милиона. Докато за БАН предишното правителство даваше 95млн., сегашното - 59млн. и планира ликвидацията на БАН. Къде е последователната политика?

Имаме няколко ясни и конкретни резултата. Първо - обедняване на хората. Защото замразяването на заплати и пенсии в условията на покачваща се инфлация означава реално обедняване. За основните храни и стоки инфлацията е почти 20%. Хлябът, олиото, сиренето и други продукти нараснаха много повече от средната инфлация. И вторият ясен резултат - срив на приходите в бюджета - с 2 млрд.лв. по- малко отколкото за 2009г., когато беше острата фаза на кризата. Три-четири пъти вече господин Дянков обяви, че тя е приключила. Защо тогава приходите са с 2 млрд. лв. по- малко? Заради сивата икономика, заради контрабандата, заради неплащането на ДДС и на акцизи и заради покровителството от политическо ниво на тези урудливи явления. Кой плаща сметката? Хората, бедните.

Обяснението на министър-председателя е ясно - има тъмни сили, заговори, провокации, агенти на ДС. Да, имало е, има и сигурно ще има в България сенчести центрове, сили, които се опитват да влияят и да подкопават, за да прокарват свои интереси. Но да припомня, че тези методи за правене на политика за дискредитиране на опоненти чрез компромати, СРС-та, лъжи - кой ги внедри? Внедриха ги днешните управляващи. Кой извади тапата от тази бутилка, кой отвори тази Пандора със зли духове? Вие.  Кой беше герой на скандалите през 2008г.? Същият този Ваньо Танов. Тогава казахте, че той е достоен български офицер, генерал и т.н. И Синята коалиция пригласяше. Сега плачете за държавността, че страдала. Смешен става този плач.

Аз винаги съм бил за открита политика, ясна и прозрачна, с аргументи. Бил съм и жертва на задкулисни машинации, което с късна дата призна министър-председателят. Не съм използвал и няма да използвам такива методи. И няма нужда да отправяте към мен, господин Борисов, този призив. Защото подобни сценарии никога не са излизали от мен и от БСП.

Искате доверие, но вотът ще помогне ли? Ще спре ли скандалите, които се произвеждат от самите управляващи от арогантност. Ще спре ли обедняването на българите, ще върне ли цената на хляба, на сиренето, на олиото? Ще спре ли разпадането на общинското здравеопазване? Ще направи ли кабинета по- сговорчив? Един екип от хора, които не се мразят. Ще премахне ли страха от подслушване? И най сетне, господин министър-председател, ще възстанови ли международния авторитет на България? Миналата седмица имахме дебати по Шенген. Оказа, се че по думите на господин Цветанов сме усвоили 100% от средствата. Резултатът е нула или по- скоро отрицателен. Защото очевидно ни отлагат. И стана ясно, че технически България е по- изостанала от Румъния. Сега трябва да се молим да не ни разделят с Румъния, въпреки направеното и от господин Петков като министър на вътрешните работи, и от господин Миков.

Господин министър-председател, не си правете илюзии, че с този вот може да захлупите недоволството от вашата политика и да възстановите доверието на хората. Слагате в момента похлупак на едно врящо гърне, което рано или късно ще гръмне. Защото вие, вашето правителство подклажда огъня под него всеки ден. По- рано, в предишния мандат, протестиращите бяха справедливи по думите на днес управляващите. Днес са провокатори. Кой провокатор може да накара 6000 тютюнопроизводители да излязат на пътищата и да ги блокират? Само отчаянието. Ако отчаянието е този провокатор, как ще се справите с него?

По- добрият и по- нормален изход от тази криза на доверието е оставка на правителството и извънредни избори. Защо? Защото можете да потушите един протест, може да потулите един скандал, може да натиснете една медия или журналист, може да смачкате един човек, да го дискредитирате, може да заблудите и част от хората за известно време. Но не можете дълго да заблуждавате и да лъжете всички. Има разбира се и друг изход от тази ситуация. От улицата. Но не го пожелавам нито на вас, още по- малко на страната.