Георги Гьоков, БСП: Преизчисляването на пенсиите вече щеше да е факт, ако "новите" партии ни бяха подкрепили в 45-ия парламент

Юли 09, 2021 Новини Избори 0 1556

Левицата предлага редица мерки, даващи глътка въздух на младите хора

"За никого не е тайна, че доходите на пенсионерите са изключително ниски и трябва да се направи нещо по въпроса. Затова приветстваме предложените от правителството два варианта за увеличаване на пенсиите - чрез преизчисляване и чрез увеличаване на коефициента на тежестта на всяка една година прослужено време. И двата варианта са заложени в нашата програмата и сме ги предлагали много устойчиво назад във времето - включително и в краткия живот на 45-ото Народно събрание, където ако "новите" партии бяха подкрепили предложението на "БСП за България", преизчисляването на пенсиите вече щеше да бъде факт." Това каза кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в Стара Загора Георги Гьоков по bTV Radio.

"Нещо повече, двата варианта трябва да се приложат едновременно, защото само увеличаването на коефициента на тежестта на прослужените години на 1,3 няма да реши проблема с огромните разлики между старите и новите пенсии", добави той.

По неговите думи трябва да се направи и ремонт на т.нар. "златно швейцарско правило", защото ако не се направи, след 5-6 години отново ще ни се налага преизчисляване на пенсиите.

"Съществуването на максимален осигурителен праг е изключително несправедливо. Той трябва или да се увеличава постепенно до неговото премахване, или директно да се премахне, защото съществуването му наказва нискодоходните групи с една осигурителна тежест, много по-голяма от високодоходните групи", каза още Гьоков. Той подчерта, че увеличаването на максималния осигурителен доход води след себе си по-високи максимални пенсии.

Социалистът акцентира върху нуждата от спешни мерки за справянето с демографската катастрофа. Кандидатът за депутат се позова на програмата на "БСП за България", в която са заложени редица мерки, даващи глътка въздух на младите хора и позволяващи им по-лесно да създадат семейство и отгледат деца. Като примери Гьоков посочи еднократната помощ за работещи родители в размер на 10 минимални работни заплати, увеличаване на еднократната помощ за майки-студентки до 6500 лв., помощ от 250 лв. за децата от първи до четвърти клас, безплатни учебници, безплатни лекарства за всички деца и безплатни детски градини и ясли.

"На 11 юли гласувайте с №4, за да се случи истинската промяна в България - за доброто бъдеще на нашите деца и родители, и за доброто бъдеще на България", призова в заключение Георги Гьоков.