Елка Неделчева, БСП: В Разград се борим за добро здравеопазване и спад на безработицата

Юли 08, 2021 Новини Избори 0 1175

Разградчани искат сериозен контрол върху здравеопазването, лекари продават направления за 40 лв.

"В момента учителите имат едно по-достойно заплащане, което прави професията малко по-атрактивна за младите хора. Основният проблем е неграмотността. Учениците от 1-ви до 4-ти клас нямат мотивация да показват по-сериозен успех в по-горните класове, защото ние нямаме право да оставяме деца до 4-ти клас да повтарят годината, независимо от нивото им на подготовка и справянето им. Друг основен проблем са делегираните бюджети в училищата, така зависим от учениците и от родителите. Последните години по програма влязоха доста пари за модернизация. Нямаше равнопоставеност в различните райони при провеждането на онлайн обучението. Част от родителите не смятат образованието като ценност и не оказват контрол или позитивно влияние", заяви Елка Неделчева, водач на листата на "БСП за България" в Разград за зрителите на "Предизборно студио по БСТВ".

 Неделчева насочи вниманието към основните проблеми на област Разград: "Проблемите в Разград са много. Основен проблем е безработицата, особено в някои общини, в които предприятия бяха затрити чрез приватизация. Друг проблем е наличието на много места за нископлатена работна ръка, това не може да задържи младите. За миналата година според изследване 12% от хората в Лудогорието са живели под прага на бедност, тоест по-малко от 385 лв. доход на член от семейството. Да не споменаваме изключително ниските пенсии в цялата страна, има случай на жена, работила 40 години, която получава само 185 лева. Пътната инфраструктура е огромен проблем. Хората, които искат да стигнат от Разград до София, трябва да минат по път, който е почти непроходим, нямаме друг вариант. Когато няма достъп до областта, как очакваме инвестиции? Хората искат сериозен контрол от страна на държавата върху здравеопазването. Една жена ми сподели, че личните лекари продават направления срещу 30-40 лв. на пациентите си."

"Ние правим много силна Фейсбук кампания и се радвам на многобройните срещи, защото живият контакт с хората дава възможност от първо лице да чуеш проблемите им. Като общински съветник в Разград с втори мандат за някои от тези проблеми веднага поемам ангажимента", сподели кандидатката за депутат.