Коалиция за България ще сезира Конституционния съд заради Изборния кодекс

Янр 19, 2011 Новини БСП 0 1272

Мая Манолова: Промените в изборните правила няма да компенсират загубата на доверие към ГЕРБ сред хората   Коалиция за България ще се обърне към Конституционния съд заради дискриминационните и противоконституционни текстове в Изборния кодекс

Мая Манолова: Промените в изборните правила няма да компенсират загубата на доверие към ГЕРБ сред хората

 

Коалиция за България ще се обърне към Конституционния съд заради дискриминационните и противоконституционни текстове в Изборния кодекс. Това обяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов в парламента по време на обсъждането на ветото на президента върху Кодекса. Според Стоилов, управляващото мнозинство се опитва да заобиколи принципа на равенство на гражданите пред закона. Депутатът изтъкна, че с Изборния кодекс се отнема правото на хората да избират районни кметове и се ограничава изборът на кметове на малките населени места. Стоилов обясни, че Конституцията допуска кметовете да могат да бъдат избирани от гражданите или от общинските съвети, но в случая мнозинството не променя принципа на избор на кметове. Запазва се прекият избор на общинските кметове и на кметовете на населени места над 350 души. „Това противоречи на принципа за равенство на гражданите според Конституцията. Хората от малките населени места са поставени в дискриминационно отношение", заяви Стоилов. 

„След приемането на Изборния кодекс, хората по- малко ще гласуват, по- малко ще избират и по- малко ще бъдат представени", заяви секретарят на ПГКБ Мая Манолова. Тя изтъкна, че се отнема правото на избор на около един милион български граждани, които живеят в малките населени места. Ограничава се правото на избор и на над два милиона души, които живеят в градовете с районно деление. „Изборният кодекс води в посока антиизбори и антидемокрация и засилва тенденцията за концентрация на власт", категорична беше Манолова.

Според депутата от левицата, управляващите виждат в Изборния кодекс спасителен пояс. "Правителството се дави и трябват спешни мерки, които да помогнат на ГЕРБ за спечелването на предстоящите избори. Необходим е балон, който да измъкне управляващите от блатото, в което затъват", добави Мая Манолова. Тя изтъкна, че гафовете на управляващите са станали толкова много и толкова тежки, че никакви помощни средства няма да им свършат работа. "Чрез промени в изборните правила няма как да компенсирате загубата на доверие сред българските граждани", категорична беше Манолова. "Няма да слушам за морал от представители на бирената коалиция", обърна се депутатът от левицата към Искра Фидосова.