Захари Георгиев: Спортната общественост в Пловдив иска да се промени организацията и управлението на спорта в града

Пловдив: Лошото състоянието на спорта в Пловдив се дължи на неефективното управление на тази дейност, липсата на обективна система от критерии за финансирането на клубовете и безстопанственото отношение към материално- техническата база от страна на местната власт

Пловдив:

Лошото състоянието на спорта в Пловдив се дължи на неефективното управление на тази дейност, липсата на обективна система от критерии за финансирането на клубовете и безстопанственото отношение към материално- техническата база от страна на местната власт. Това заявили представители на спортната общественост на среща, инициирана от политическото ръководство на БСП в града. Повече от 60 видни пловдивски спортисти, треньори, съдии и мениджъри на клубове се отзовали на поканата да разискват как да се развият масовият, детско-юношеският, студентският спорт и високите спортни постижения в нашия град. Резултатът от този разговор е сформирането на работна група, която ще състави план-програма за решаване на неотложните проблеми, съобщи на пресконференция днес лидерът на пловдивските социалисти Захари Георгиев. По думите му хубавата новина е, че още до края на февруари Пловдив може да усвои за спортни дейности 200 хиляди лева по програми на ДАМС. Самият проф. Маргаритов, заместник-председател на Агенцията, потвърдил тази възможност на срещата, в която конкретни ангажименти да съдействат поели също заместник- кметът от БСП Ганчо Колаксъзов и председателят на комисията за младежта, децата и спорта към ОбС Добромир Трифонов.
Средствата, които ще бъдат осигурени от Държавната агенция за младежта и спорта, са една десета от предвидените за цялата страна. Те обаче трябва да бъдат спечелени с писане на проекти, обяснил на среща със спортните деятели Веселин Маргаритов. Община Пловдив има готовност до края на седмицата да внесе проекти, свързани със спортни обекти за над 100 хил. лв., посочил зам.-кметът Ганчо Колаксъзов. Освен това вече е готов и проект за реконструкция на плувния комплекс на Аграрния университет, който също е за над 100 хил. лв.

Спортните обекти държавна собственост, които не са от национално значение да бъдат прехвърлени на общините, е било обсъждано още на срещата. Сред тях е стадион “Пловдив” и само въпрос на желание от страна на Общинския съвет е той да бъде поискан от държавата, коментира депутатът от левицата.

По данни на градския лидер на БСП в Пловдивска област има 85 спортни клуба, от които над 50 са на територията на града под тепетата, а те са финансирани с 580 хил. лв. от общинския бюджет за цялата минала година. По-голямата част от сумата обаче е била разпределена между 15 клуба, които са получили 327 хил. лв., допълни Георгиев. Спортните деятели са предложили да се създадат нови правила за финансиране на спортните клубове, защото досега според тях това е ставало несправедливо.