Исканият от премиера Борисов вот на доверие няма да възстанови доверието на хората в ГЕРБ

Янр 19, 2011 Новини БСП 0 1259

Социалистите ще продължат консултациите с политическите сили за вот на недоверие     Председателят на ПГКБ Сергей Станишев е убеден, че механичното мнозинство в парламента няма да реши проблема на ГЕРБ с доверието на гражданското общество

Социалистите ще продължат консултациите с политическите сили за вот на недоверие

 

 

Председателят на ПГКБ Сергей Станишев е убеден, че механичното мнозинство в парламента няма да реши проблема на ГЕРБ с доверието на гражданското общество. Станишев отбеляза, че дълго време хората прощаваха на управляващите тяхната  некомпетентност и грешки. След 18 месеца обаче оправданията с „лошото наследство" не вървят. Лидерът на БСП изтъкна, че за миналата година има срив на приходите и причината за това е ръстът на контрабандата, точенето на ДДС, неплащането на акцизи и мита. „Това не може да се случи в такъв мащаб без политическо покровителство", заяви Станишев и добави - „пари няма, защото някой ги краде, а някой краде, защото му се позволява". Затова по думите на лидера на БСП няма пари за пенсии и заплати и правителството не предприема нищо, за да смекчи социалния удар върху хората от инфлацията. „Какво прави правителството за безработицата и обедняването на хората", попита лидерът на социалистите. Той е загрижен и притеснен, че скандалите на управляващите нанасят щети на България.

       Правителството е вредно за обществото и за развитието на България,  заяви Станишев. Той беше категоричен, че исканият от премиера Борисов вот на доверие няма да възстанови загубеното доверие на гражданите в ГЕРБ. „И 240 гласа да имат в парламента, ако нямат доверие сред хората, нищо не могат да решат", изтъкна лидерът на БСП. Според него, исканият вот на доверие има за цел от една страна да дисциплинира мнозинството от ГЕРБ и Атака, а от друга - да се затвори тема, която е неприятна за премиера и за управляващите.

„Няма как да се забрави това, което се случи", отбеляза Станишев по повод скандала с оповестените разговори на шефа на митниците с представители на властта. Лидерът на БСП напомни, че все още няма  отговор на основния въпрос - дали е имало такива разговори. „За съжаление става все по- ясно, че е имало", коментира Станишев. По думите му, управляващите стават жертва на собствения си модел на управление чрез СРС-та и ползването им за политически цели. „Кой отвори тази кутия на Пандора - министър Цветанов", заяви Станишев. Той изтъкна, че е привърженик на откритата политика. „Аз съм доказал, че не използвам мръсни игри в политиката. На мен ми е чуждо използването на СРС-та и компромати", заяви Станишев по повод опитите БСП да се представи като „кукловод" на скандалите. „Нито ни е присъщо, нито имаме тази информация. Когато тя е публична, няма как да не се реагира и да не се търси отговорност от правителството", категоричен беше лидерът на социалистите.

 „БСП не се притеснява от предсрочни избори. Това е демократичен механизъм", заяви Станишев. Той отбеляза, че БСП може да използва и извънпарламентарни средства като протестите. Лидерът на социалистите даде пример със Закона за БАН. Ако се приеме това ликвидиране на Академията, Станишев ще призове симпатизантите на левицата да излязат на протест заедно с учените. „Ние не сме ГЕРБ, от нас няма да видите действия, които дестабилизират държавността и обществения ред", поясни лидерът на БСП.

Социалистите ще продължат консултациите с политическите сили за вот на недоверие.