БСП се срещна с Асоциацията на малките кметства

Юли 01, 2021 Новини Избори 0 852

Част от данъците ще остават за общините

Представителите на БСП в лицето на Владимир Москов – заместник-председател на БСП по местно самоуправление и кмет на Гоце Делчев, Владимир Георгиев – председател на Съвета по местно самоуправление към Националния съвет на БСП и кмет на Самоков, секретарят на ИБ на БСП и водач на левицата в 23-ти МИР в София Христо Проданов и членът на НС на БСП и водач на левицата в 24-ти МИР в София Георги Свиленски се срещнаха със Сдружението на  кметовете на кметства и кметски наместници.

На срещата присъстваха председателят на сдружението и кмет на Калофер Румен Стоянов, зам.-председателят на сдружението и кмет на с. Змейово   Стоян Трифонов, членовете  на Управителния съвет на сдружението и кметове на с. Боздуганово Гено Генов,  на с. Момчиловци Сийка Суркова, на Чепинци Мустафа Ахмедов Брахимбашев,  на Козаново Антоанета Паунова-Фонди. и  на Избеглии – Йордан Райчев.

Кметове на малките населени места и представителите на левицата се  обединиха  около предложението на БСП да продължи започнатия още през 2005 г. процес на фискална децентрализация като една част от данъка върху доходите да остава за общините.

Кметовете изразиха недоволство от системното нарушаване на законите в страната, което се отразява негативно и на самите кметства.

Представителите на Сдружението на  кметовете на кметства и кметски наместници представиха проблема за делегираните бюджети, сигурността на хората и опазване на селскостопанската продукция.

Те поставиха въпроса за засилване правомощията на кметовете на кметства за по-добър контрол по изразходване на средствата, определени им от бюджета.

Представителите на БСП се ангажираха да поставят проблемите на малките общини в парламента и да продължат диалога с регулярни срещи за решаване проблемите на малките населени места.