Младите от Кюстендил дискутираха взаимодействието си с местната власт

  На кръгла маса под наслов "Взаимодействие на младите с местната власт" -  за участието на младите хора в местното управление, се събираха представители на различни структури в Кюстендил в центъра "Илияна Инфо" в Кюстендил

 

На кръгла маса под наслов "Взаимодействие на младите с местната власт" -  за участието на младите хора в местното управление, се събираха представители на различни структури в Кюстендил в центъра "Илияна Инфо" в Кюстендил. Дискусията се проведе на 14-ти януари с участието на евродепутата Илияна Йотова, народния представител Мая Манолова и представители от ОбС - Кюстендил, избрани от листата на БСП. Освен това на обсъждането беше поканен и заместник - кметът на община Кюстендил Виктор Янев, който има за ресор "Хуманитарни дейности", вкючващ  и отдел "Младежки дейности и спорт". Той не благоволи да уважи поканата.

Дискусията беше оживена. Младите хора се запознаха с европейски практити за общуване с подрастващите, в това число - завйршващите образованието си, които Илияна Йотова сподели като наблюдения от практиката си в ЕС.  По нейно предложение се прие идеята в Кюстендил да стартира Младежки информационен център или Консултативен съвет, целите на който да бъде консултация на безработни млади хора, насоки за кандидатстване по европейски младежки проекти, партньорство с общината и други организации, предимно НПО, да се направи изследване за проблемите на нашата община и изпълнени ли са предизборните обещания на настоящия кмет. Идеята е този център да бъде поле за изява на различни мнения, идващи от личности. "Ние не делим организациите на "наши" и "ваши" , а искаме да работим всички заедно", сподели още Йотова. Тя се обърна кам младежите с призива да изградят нова визия на предстоящата предизборна кампания. Подсказа им да излязат от рамките на досега познатото, защото техният избор е да останат да живеят тук и сега и от тях зависи бъдещето им. Призова младежите да имат повече самочувствие, а то идва от дабрите идеи. "Нашата политика е изключително прозрачна. Казвам го сега, защото може да послужи за мотив на кмета да направи нещо в последните месеци, защото доколкото разбирам на първо четене тази рекапитулация не е в негова полза", заяви Йотова.

"С огромна тревога чух, че в Община Кюстендил има над 400 наркомани и то млади хора. Ще доведа експерти. Доста са завишени цифрите, които получаваме като евродепутати за трафик на хора в този край и трябва да работим и за преодоляване на този проблем.", констатира още Илияна Йотова.

"Те ми казаха- не можем да пробием, защото медиите отразяват само това, което каже кмета. Не е така, аз съм убедена, че всеки професионален журналист, че ако има алтернатива на едно решение, той ще я напише. Самата кметска администрация е заинтересована от това да се чува и друго мнение, защото това е вид реклама за самата нея. Опитвам се да  им обясня, че трябва да имат повече самочувствие, но то се ражда, когато имат добри идеи", каза още Йотова.

Тя изрази личното си мнение, че има трима човека, които много си приличат. "Като образ, който искат да си формират чрез медиите, жестове, изказванията, начина на поднасяне на информация. Това са Бойко Борисов, Мирослав Найденов, който се опитва да му подражава дори по начина на обличане и вашия кмет, но това пак казвам е субективно", заключи евродепутатът Илияна Йотова.

 

На въпрос на журналисти за мнението на евродепутата относно нашумелите скандали с оповестените телефонни разговори през последните седмици, Илияна Йотова заяви, че според нея замирисва на политическа криза. Йотова посочи, че по всяка вероятност съвсем скоро премиерът Бойко Борисов ще бъде принуден да се раздели с някой от своите министри или шефове на агенции. „Това е нормална политическа практика - първо да гърмят бушоните, а в зависимост от ефекта на тези гърмежи, да има и последващи стъпки. Може би пръв на редичката ще бъде Ваньо Танов, а след това нещата отиват към Симеон Дянков", заяви Илияна Йотова. Тя посочи, че цялата сага, с която страната се занимава през последните две седмици, ще има тежки поражения върху решението на нашите партньори за членството ни в Шенген. „Министър Цветанов обяви, че България вече е част от информационната система ШИС, но самото съмнение за корупционни практики в митниците хвърля сянка за това дали България е достойна да оперира с тази система", заяви Илияна Йотова. Тя посочи, шефът на Агенция „Митници" е призван да оперира с тази система, но се оказва, че той се е замесил в няколко скандала. „Аз смятам, че трябва да има радикално действие от страна на правителството, някакъв жест, който да бъде поднесен на нашите европейски партньори", заяви евродепутатът.