Евродепутатът Цветелина Пенкова стъпи в сърцето на Родопите и в града с нестихващи ресурси - Благоевград

01.07.2021

Девин, Смолян и Благоевград са градовете, които Цветелина Пенкова и Младежкото обединение на БСП посетиха като част от дискусионните обиколки „Когато младите говорят…#EUphoria”.

 

Вдъхновена от общоевропейската Конференция за бъдещето на Европа, дискусията има за цел да засегне най-приоритетните теми за Европейски съюз, обсъждайки ги с млади обществено-ангажирани български граждани, неправителствени организации, сдружения и представители на редица асоциации.

 

Живописните Родопи, с които България се гордее, е регион с множество проблеми като липса на добра инфраструктура, високи нива на безработица, ограничен достъп до лечебни пунктове, обезлюдяване, демографска криза и нужда от подкрепа за младите хора.

 

„Всички тези проблеми имат решения. Нужна е политическа воля. Ясно и видно е в ЕС какво се случва в страната ни. Средствата, които Европа отпуска трябва да се инвестират целево. “, сподели г-жа Пенкова при посещението на град Девин и околностите.

 

Именно там евродепутатът и кандидати от листата на Коалиция „БСП за България“- Петя Михалевска, Дияна Чаушева и Здравка Кавалова - обсъдиха с младежите в региона възможностите за реализация и перспективите, които предлага ЕС и създаването на условия за развитие.

 

При посещението в град Смолян на 28.06 се засегна като тема мястото на младите в социалната система, възможностите, които „Еразъм+“ предлага и цифровия преход. Динамичната и ефективна беше дискусия, която се проведе с подкрепата на домакините  от Младежки център YIYD и Валентин Кехайов. Заедно с тях Петя Михалевска и Цветелина Пенкова разговаряха за посоката, която трябва да поеме Европа и защо доброволчеството е важно.

 

“Когато младите говорят…#EUphoria” продължи към Благоевград – градът, в който се обсъди необходимостта от модернизация на здравните заведения в България, ролята на Европейския съюз в тези процеси и какви са възможностите да запазим младите медици в страната ни. Проф. Георги Михайлов отбеляза, че е нужна връзка между кадровата политика и структурата на финансиране на здравеопазването, за да може здравната система да функционира както трябва. „Необходимо е да се говори за единна политика и лишаване на болниците от техния „търговски характер“. Важни са правилното управление и целевото инвестиране на средства.“, добави още водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ в област Благоевград. „В Европа не бива да има разлика при достъпа до качествено здравеопазване и лекарска грижа, здравето на хората не бива да бъде обект на търговия, достъпът до лечебни заведения трябва да бъде гарантиран във всяко населено място, а младите лекари и здравни специалисти трябва да разполагат с адекватни условия и възможности за развитие.“, допълни Цветелина Пенкова. В дискусията участваха още представители на Младежкото обединение на БСП, млади хора от региона, студенти и медици от град Благоевград.

 

Обиколката  на страната завършва с градовете Плевен, Велико Търново, Самоков и София.

 

Ето и датите, където може да посетите „Когато младите говорят….#EUphoria”:

 

01.07.2021 – Плевен – 11:00ч., кафе „Рататуй “, Парк „Кайлъка “

02.07.2021 – Велико Търново – 18:00ч., Панорамна площадка на "Звук и светлина", ул. „Никола Пиколо“ 6

05.07.2021 – Самоков