Проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието: Постигнахме резултати, въпреки краткото време

Юни 25, 2021 Новини БСП 0 659

25.06.2021

"Проблемите, с които се сблъскам не са от година-две. Обхващат основни 3 области: предоставянето на българско гражданство, регистърни производства и условията на местата за лишаване от свобода. Постигнахме резултати, въпреки краткото време. Постоянното прехвърляне на правомощия от министерството към Висшия съдебен съвет прави така, че в най-съществената област, в която действа министерството, има отделен орган. Редица от най-важните дейности, които опират до взаимодействие с гражданите са към външни структури. Натрупването на напрежение и недоволство води до очаквания, че ние може да коригираме пряко едно или друго действие, но то по-често опира до преценка на съда. Възложих извършването на одит на основните структури и според написаното в доклада констатирахме, че има значително забавяне по отношение на годишните финансови отчети, които представят търговските дружества към момента наближаващи 1 млн. лева. Преди 4 години е трябвало да се извърши свързването на Българския търговски регистър с Европейската система. И това изоставане постепенно ще бъде преодоляно. Приоритети са подобряване на обслужването на гражданите, рязко намаляване на лошите практики и засилване на взаимодействието със съдебните органи.", заяви Проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието в "Актуално от деня“ по БСТВ.

Проф. Стоилов коментира какъв е отзвукът от визитата на Европейския главен прокурор у нас: "Хората, които са възлагали големи очаквания, че именно едно такова работно посещение може да доведе до радикални промени в съдебната власт не оценяват каква е ролята на такива срещи. Очаква се бързо да бъдат предложени вакантните места за делегирани прокурори от страна на България. Поисках от ръководителите на институции в прокуратурата и съда, занимаващи се със специализирано правосъдие, да предоставят информация по дадени критерии."

Служебният министър на правосъдието изказа мнението си и по други належащи проблеми: "Трябва да ограничим максимално възможността за пране на пари и изсмукване на средства от държавата и Европейските фондове. По проверката, която разпоредих няма установени контакти на министерството или негови структури с юридическите лица в списъка "Магнитски". Наша собствена проверка установи случаи на недопустимо поведение в затворите. Докладвани са нарушения и тече дисциплинарно производство по отношение на директора на Софийския затвор. Има проблеми с качество на храната и поставянето на равностойни условия. Констатира се, че при изпълнение на обществени поръчки цените са странно високи, дори надминават тези в магазините."