България навлиза в управленска криза

Янр 12, 2011 Новини БСП 0 1297

  ИЗЯВЛЕНИЕ   на председателя на ПГКБ Сергей Станишев в началото на петата парламентарна сесия на 41-то Народно събрание       Уважаеми дами и господа народни представители, Уважаеми госпожо председател,   Преди всичко за много години, да си пожелаем една здрава година за всички, дано е по- спокойна, по- стабилна за България

 

ИЗЯВЛЕНИЕ

 

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

в началото на петата парламентарна сесия на 41-то Народно събрание

 

 

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

Уважаеми госпожо председател,

 

Преди всичко за много години, да си пожелаем една здрава година за всички, дано е по- спокойна, по- стабилна за България. Дано предизборната надпревара премине в цивилизована атмосфера, на основата на демократичните европейски принципи и правила.

Намираме се в началото на важна парламентарна сесия. Това каква ще бъде тя в най- голяма степен зависи от управляващите, от партията ГЕРБ и от техните съюзници в   парламента. Това, което чухме преди малко от името на партията ГЕРБ- очевидно нагласата е рутинна и бодряческа, все едно че нищо не се е случило за последните седмици, когато парламентът беше във ваканция. Очевидно се планира продължение на атмосферата на предишната сесия, която впрочем безславно приключи поради липса на кворум от страна на ГЕРБ и вашите сателити в края на миналата година.

Кое е новото, случило се в България през последните седмици? Новото е, че все по- видимо, за все повече българи страната навлиза в управленска криза. Рано е да се говори за политическа криза, но управленската криза е налице. Кои са нейните измерения? На първо място - резултатите от 2010г.- докато ЕС като цяло започна да излиза от икономическата криза, Германия расте с около 2%, България е на нула, управлявана икономически от както казвате най- добрия икономист и финансист, едва ли не в света. И това не е нормално. Защото когато Германия растеше с този темп предишния мандат, България растеше с 6%. Има очевиден срив на приходите в бюджета. За 2010г. те са с 2 млрд.лв. по-малко, отколкото в острата фаза на кризата през 2009г. и единственото обяснение е, че няма политическа воля за борба със сивата икономика, контрабандата, източването на ДДС. Никакви показни акции не могат да прикрият факта, че контрабандата в България се развихри именно през миналата година- според независими европейски изследвания по ясна методика, правена във всички страни на ЕС. Например в цигарения бранш контрабандата е нараснала двойно - от 17% на 34%, а в по- малките и средни градове тя е над 40%. За каква борба с организираната престъпност говорим? Има срив на инвестициите. Приключиха с 1 млрд. евро за 2010г. - близо три пъти по- малко отколкото през 2009г. и около 6 пъти по- малко от всяка година от предишния мандат. Това не ви ли притеснява? За какъв остров на стабилност може да се говори, след като тази стабилност е мизерна? Има налице инфлация и тя е много значителна. Инфлацията в малката кошница на хранителните продукти, за която българите плащат около 60% от своите разходи- тя е много повече от официалната. Според някои проучвания тя доближава 20% - за основните хранителни стоки,  в това число през последните дни има видимо поскъпване на хляба. Това означава, че все повече българи живеят все по- бедно. В тази ситуация е много важно да има сериозна и задълбочена икономическа политика, която да реагира на тези реалности, които ви посочих.

Разбира се може да се говори и за плюсовете на управлението от изминалата година в обществен план. Защото се казваше - поне ловят престъпници. Само че наскоро стана ясно, особено около скандалния случай в Горна Оряховица, че се търсят просто виновни, без доказателства. Когато министърът на вътрешните работи грубо наруши, погази закона и изчете от тази трибуна СРС, обвини български лекари в убийство, изчете една морална присъда едва ли не на цялото лекарско съсловие. И се оказа, че лъже отгоре на всичко.

И другото, разбира се, е строителството на магистрали и инфраструктурни обекти. Само че искам да обърна внимание, че строителството на АМ Люлин беше оскъпено със 120 млн.лв. по сравнение с договора, който беше сключен. Защо се приеха тези анекси миналата година? В кого отиде тази разлика? Впрочем вече и тези обекти стават обект на горчиви шеги от хората. Защото тези дни по телевизията се обади един гражданин и помоли да не се закрива БАН, защото може би тя ще изобрети начин как министър-председателят да нахрани бедните българи и пенсионерите с автомагистрали. Важни са автомагистралите, но не са единственото.

Видим е дефицитът на компетентност на управляващите. Днес ще обсъждаме казуса Калина Илиева - много ясна илюстрация на кадровата политика и немощ на ГЕРБ; назначение лично консултирано с министър-председателя, взето от управителен съвет от 15 ключови фигури от изпълнителната власт. Цената на тази грешка е поне 150 млн.лв. за българските производители - загубени, които държавата ще трябва да плаща на производителите, защото се отказахме от европейски възможности.

Ами Шенген? Очевиден провал - политически и технологичен като готовност. Сега започва да се оказва, че сме назад след Румъния. Но това са все неща, които в общи линии се случваха и по- рано.

Кое е новото, наистина новото? Това е моралната криза на управлението - чрез поредицата от скандали, които излязоха в публичното пространство. Защото дълго време хората казваха - добре ГЕРБ са неопитни, учат се, допускат грешки, но поне са почтени, поне няма да крадат. Страшното в скандала около Ваньо Танов и неговите разговори с Владислав Горанов, с министъра на финансите, с г-жа Искра Фидосова, е това че за първи път приповдига пред обществеността задкулисието, кухнята на управлението, неговото съдържание. И какво лъсва оттам? Лъсват лъжи, клиентелизъм, покровителство на контрабандата, взаимна омраза на хората на власт, „туй" и прочие такива неща, борба за политическо и икономическо влияние. Това ли е новият морал? И това е най- страшното нещо, което се случва. Впрочем по- страшна е реакцията. Защото аз бях дълбоко шокиран, когато чух изявленията на министър-председателя по този въпрос, който каза, че е нормално да се подслушват превантивно министри, зам.-министри, шефове на агенции. Това означава нарушаване на закона и на Конституцията. За каква съдебна реформа, за каква прозрачност говори, след като в България твърдо е убеждението сред хората, че всеки може да бъде подслушван незаконно от властта за политически цели, контрол и шантаж. Това е моралната криза. Това показва обаче и начина на управление - като в РПУ. Само че това е държава и така не може.

Единственият начин ГЕРБ да излезе от тази ситуация и да създаде нормална атмосфера в работата на парламента през тази сесия, е да има независима парламентарна анкетна комисия по този крещящ и актуален въпрос, в който опозицията да има равно представителство. Това е изход с чест и достойнство за вас, това е почтеното. Всичко друго е замазване и замитане под килима. Говорихте за важни приоритети, икономика, социална сфера, съдебна реформа, но ако не решите този ключов проблем, няма да решите въпроса с легитимността на това Народно събрание. Каква е ролята на парламента? Вие пионки ли сте просто на изпълнителната власт? Или парламентът ще контролира правителството и ще има свой дневен ред. Това зависи от вас.

Искам да ви кажа - това е последният шанс за диалог. Диктатът, който налагате, няма да мине. Ще ви бием всеки ден, ще говорим истината, ще се противопоставяме на вашите безобразия. И ако не можете да промените нещата, ще си ходите.