Управляващите превръщат България в криминална държава

Янр 11, 2011 Новини БСП 0 1765

  БСП настоява да се създаде временна парламентарна анкетна комисия по случая с подслушването на ВаньоТанов   Управляващите превръщат България в криминална държава

 

БСП настоява да се създаде временна парламентарна анкетна комисия по случая с подслушването на ВаньоТанов

 

Управляващите превръщат България в криминална държава. Следенето и подслушването са се превърнали в държавна политика. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по повод скандала с оповестените разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с представители на управляващите. Според лидера на БСП случаят повдига въпроса за това как се управлява държавата. Станишев определи като скандално изявлението на премиера Борисов, че е нормално да бъдат подслушвани министри, зам.-министри, шефове на агенции. Председателят на БСП изтъкна, че по закон това може да стане, само ако те се разследват за тежки престъпления. В противен случай подслушването е незаконно и е с цел политически контрол и шантаж. Според Станишев, е очевидно от думите на шефа на митниците, че има покровителство на контрабандата, че вътрешният министър е лъжец и заблуждава премиера и че се лобира за определени фирми. Лидерът на БСП определи като скандална и позицията на премиера, според който демокрацията в България е в повече от нормалното. „Това не е инцидентно", коментира Станишев. Той напомни за намерението на управляващите да променят правилника на Народното събрание, така че да запушат устата на опозицията. Според лидера на социалистите, намерението да се въведе закон за клеветата има за цел да се упражнява натиск и върху медиите.

Лидерът на БСП изтъкна, че от разговора на Танов се разбира, че назначения се правят с подпис на Бойко Борисов върху някакви визитки. „Така ли стават нещата?", попита Станишев. Той беше категоричен, че никакви пиар акции не могат да прикрият факта, че ГЕРБ е най- клиентелисткото и лобистко управление на България. Станишев изтъкна, че самото изтичане на СРС-та има пряко отношение към членството на България в Шенген, защото членството дава достъп на страната ни до информационната система на Шенген. Това, че управляващите не могат да контролират СРС-тата, е свързан с липсата на доверие от страна на европейските партньори.

За да бъде изяснен скандала, а не просто „замазан" от управляващите, БСП настоява да се създаде временна парламентарна анкетна комисия по случая с подслушването на Ваньо Танов. „Комисията може да бъде ефективна, само ако има равно присъствие на управляващи и опозиция", изтъкна Сергей Станишев. Според социалистите е необходимо и изслушване на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в Комисията по вътрешна политика и обществен ред в парламента. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов отбеляза, че БСП ще иска подкомисията за контрол на СРС-та в срок не повече от месец да представи пълна информация за броя на СРС-тата и кръга от лица, за които са прилагани, както и за начина, по който се използва и унищожава информацията от тези средства.

БСП настоява да бъдат изслушани финансовият министър и на шефът на митниците в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Те трябва  да дадат информация за ръста на контрабандата, за мерките срещу нея, както и дали има политически чадър върху определени фирми. Сергей Станишев отбеляза, че контрабандата в България се е увеличила главоломно, като в малките градове е над 40%. Според лидера на БСП оттам идват огромните щети на бюджета. Той напомни, че за 2010г. са събрани с 2 млрд.лв. по- малко приходи в сравнение с 2009г. „Това не може да стане без политически чадър. Това е най- голямата кражба за последните години в България. Затова няма пари за пенсии и за увеличаване на доходите на хората", коментира Станишев. Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков беше категоричен, че управляващите прокарват политика, която стимулира контрабандата на цигари. Според Миков оповестените разговори на Танов нареждат пъзела именно в тази посока. Като пример Миков даде структурната реформа в митниците. „Защо се закри митницата във Видин, която съществуваше 100 години и отиде в Лом? За да се разправят г-жа Фидосова и г-н Танов кого да сложат в Лом. Защо беше променен конкурсът в Пловдив и беше свалено изискването за висше юридическо и икономическо образование?", попита зам.-председателят на ПГКБ.

Станишев изрази тревогата на социалистите от епидемията от шап. Лидерът на БСП беше категоричен, че мерките, които се взимат от земеделското министерство и НВМС са крайно недостатъчни. Според социалистите има нужда да се мобилизира целият експертен потенциал, включително частните ветеринари. От БСП предупредиха, че има опасност да се забрани вноса на продукти от България. От левицата настояват компенсациите за земеделските производители да са на пазарни цени, а не на базата на статистически оценки.

По проблема с ръста на цената на хляба, лидерът на БСП изтъкна, че това не се дължи само на поскъпването на цените на международния пазар, но и на факта, че управляващите се отказаха от мерките, които предишното правителство реализираше в подкрепа на производителите. Така земеделците се оказват принудени да включат новите си разходи в цената на хляба. Социалистите коментираха, че през следващите месеци ще има сериозен внос на зърно. „Трябва да се има предвид, че тенденцията е цените на международните борси да се повишават", изтъкна Станишев. Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че е застрашен зърненият баланс на България до края на годината.

Сергей Станишев обяви, че през тази година БСП ще представи управленските си проекти във всяка обществена сфера. В събота Националният съвет на партията  ще обсъди проекта в областта на земеделието.

Пълен текст на пресконференцията >>>