Всеки български гражданин обеднява с 30 лева на месец

Янр 09, 2011 Новини БСП 0 1450

  ГЕРБ превръщат контрабандата в държавна политика   Заради некадърното управление на ГЕРБ обедняването на българските граждани ще продължи и през 2011г

 

ГЕРБ превръщат контрабандата в държавна политика

 

Заради некадърното управление на ГЕРБ обедняването на българските граждани ще продължи и през 2011г. За това предупреди секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция. Според БСП всеки български гражданин обеднява с 30 лв. на месец. Социалистите се позоваха на данни на НСИ за изменението на доходите на хората и ръста на инфлацията за периода 2005г. - 2010г. Председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на НС на БСП Явор Куюмджиев изтъкна, че през 2010г. е налице драстично обедняване на хората с близо 10%. Анализът на БСП сочи, че всеки български гражданин е обеднял с 400лв. и най-малко с толкова ще обеднеят хората през настоящата година. „Така след двугодишно управление на ГЕРБ, всеки от нас ще е платил между 800 и 1000лв.", отбеляза Куюмджиев.

Корнелия Нинова беше категорична, че причината за обедняването на българските граждани е политиката на ГЕРБ през изминалата година. „Те удушиха икономиката като не разплатиха на бизнеса задълженията на държавата и не възстановиха ДДС навреме. Свиха вътрешното потребление, като замразиха доходите. Увеличиха данъчната тежест, с което доведоха до обедняването на хората", заяви секретарят на НС на БСП и прогнозира, че обедняването на хората ще продължи и през настоящата година. Нинова изтъкна, че от началото на тази година се увеличава акцизът на горивата и на тютюна, повишават се осигуровките с 1.8, въвежда се 2% нов данък върху застрахователните премии. Повишават се някои общински данъци и такси, медицинските услуги и ДДС в туризма. Въвеждат се и нови данъци като данък „колиба" и нов туристически данък. „Наред с това доходите на хората са замразени, а цените растат", отбеляза Нинова. Тя беше категорична, че ГЕРБ  са излъгали българските граждани, че ще подобряват качеството на живот, ще повишават доходите и ще предоставят на хората средноевропейско равнище на живот. „Това не се случи досега, няма да се случи през 2011г.", добави секретарят на НС на БСП.

Корнелия Нинова определи като неправилни обясненията на министър Мирослав Найденов, че цента на пшеницата на световните борси се е покачила и това влияе на цената на хляба у нас. Секретарят на НС на БСП напомни, че през 2007г. цената на тон пшеница беше 484лв., а цената на хляба беше 1,2лв. Сега цената на тон пшеница е 370лв, а хлябът струва 1,3лв. Според Нинова причината е, че ГЕРБ не провеждат политика за подпомагане на земеделските производители и са отхвърлили всички мерки на предишното правителство, които бяха в подкрепа на земеделието. Вече не се възстановява акцизът върху горивата на земеделските производители, те не са освободени от 60% корпоративен данък, увеличи се и осигурителната им тежест. „Това са все разходи, които се включват в цената на хляба и водят до повишението й", обясни Нинова.

От БСП са категорични, че ГЕРБ са некадърни да управляват икономиката на държавата. „Със строителството на магистрали и една спортна зала няма как да се управлява икономика и да се подобрява жизненото равнище на хората", заяви Корнелия Нинова. Тя отбеляза и тревожната тенденция да се повишава сивият сектор. От БСП се позоваха на изследване на БСК от края на миналата година,  според което 47% от българския бизнес смята, че делът на сивата икономика в България е нараснал. Нинова изтъкна, че правителството се оправдава с липсата на пари, но пари няма, защото те са в контрабандата. По думите й контрабандата е превърната в държавна политика, покровителствана е от министъра на вътрешните работи и се случва със знанието и мълчаливото съгласие на премиера. „Имаме полицейска държава, но за сметка на това бедна", отбеляза Явор Куюмджиев. От БСП смятат, че решението на проблема с обедняването на хората е в индексирането на доходите.

 

Данните на НСИ може да изтеглите от тук >>>