БСП обяви пълната си подкрепа за БАН

Янр 07, 2011 Новини БСП 0 1199

Приемането на законопроекта  за БАН на ГЕРБ ще вкара образователният министър в чудо, прогнозират учените   Щетите от приемането на законопроекта на управляващите за БАН може да бъдат много тежки и да доведат до необратими последици

Приемането на законопроекта  за БАН на ГЕРБ ще вкара образователният министър в чудо, прогнозират учените

 

Щетите от приемането на законопроекта на управляващите за БАН може да бъдат много тежки и да доведат до необратими последици. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на среща между представители от левицата и учени от Академията. Той изтъкна сериозната нужда от обществена подкрепа, за да може институцията да не бъде ликвидирана.

 

Управляващите проведоха последователна политика за влошаване на финансовото състояние на БАН, коментира още Станишев. Според него е била проведена кампания за дискредитирането на Академията, в която са се включили Симеон Дянков, Сергей Игнатов и Бойко Борисов. По думите на Станишев кампанията завършва със законопроекта за БАН на ГЕРБ. 

 

БСП заема позиция срещу ликвидирането на Академията, беше категоричен председателят на партията. Той припомни, че предложението на социалистите по Закона за БАН не бяха приети в Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта  в Народното събрание. Ще положим всички усилия законопроектът на управляващите да не мине, обяви Станишев. Той прогнозира евентуална промяна в позицията на Синята коалиция след отхвърлянето на проектозакона на Веселин Методиев. Действията на АТАКА по отношение на Закона той определи като непредвидими. Председателят на БСП изрази надежда, че това може да даде възможност законопроектът на ГЕРБ на не събере достатъчно гласове в пленарна зала. Председателят на БСП обеща подкрепа за Академията в парламента. Той заяви, че въпросът за ликвидирането на БАН вече е поставен пред ЕК и ЕП от депутати от левицата. Социалистите изразиха готовност да подкрепят бъдещи протестни действия на учените.

 

Ивелин Николов назова три проблемни пункта в законопроекта на ГЕРБ за бъдещето на Академията. На първо място той изтъкна параграф 1 и 2 от документа, където се казва с какво се занимава БАН. Там се заличава текстът, че БАН се занимава с научни изследвания,  възмути се Николов. Единственото, което остава е, че БАН обменя информация. БАН не е БТА, коментира депутатът иронично. Вторият проблем е насилственото изваждане на институтите от Академията. Функционирането на институтите не е регламентирано, оставено е на подзаконови актове и на разпореждане на самия министър. Като трети проблем Николов посочи усложненията около имотите на институцията. 

 

Във връзка с прехвърлянето на институтите на разпореждане на образователния министър от БАН коментираха, че това ще изисква прекалено много административен ресурс. Сред функциите, които министърът трябва да изпълни, са определянето на финансирането им, назначаването на директори, закриване и откриване, утвърждаване на научен план. По думите на учените това е огромен обем от работа и ще предизвика хаос, а Сергей Игнатов ще се види в чудо. По повод възможността институтите на БАН да минат към Министерство на образованието, учените прогнозираха, че 3-4 месеца след това ще започнат масови уволнения.

 

Учените коментираха настоящата ситуация като положение, в което трябва да се реши да има ли БАН или не. Според тях има сериозна опасност Академията да се превърне в клуб на академиците и член-кореспондентите.