Димитър Данчев: Предлагаме мащабни и конкретни мерки с внимание към засегнатите сектори

Юни 19, 2021 Новини БСП в медиите 0 614

19.06.2021г.

"Ковид кризата удари българската икономика асиметрично. Някои сектори бяха по-силно ударени от други, по-малко засегнатите възстановиха вече до голяма степен нивата на приходите си от 2020-та и 2019 г. Доходите в сектори като туризъм, транспорт, ресторантьорство и преработваща промишленост осезаемо са намалели. По мое мнение именно в тези сектори трябва да продължат мерките за подпомагане. Кредитите, които се предлагат на фирми не са най-справедливата антикризисна мярка. Липсата на грантова подкрепа към по-малките фирми не дава яснота как ще могат да вземат въпросните кредити, като няма как да ги обезпечат", заяви Димитър Данчев, водач на листата на "БСП за България" в Добрич в ефира на "Предизборно студио" по БСТВ.

Данчев разясни какви са плановете на БСП за подкрепа на малкия и среден бизнес, който претърпя тежки последици: "Ние от БСП предлагаме мащабни и конкретни мерки, обърнати с внимание към засегнатите сектори, но и към малките и средни предприятия като цяло. Ще продължим да предлагаме онази краткосрочна икономическа мярка, с която да не се начисляват лихви по дължимите данъци от бизнеса, защото това ще даде шанс, особено на сектори като ресторантьорство и хотелиерство да заработят нива, като онези преди Ковид пандемията. Подпомагането на износа на малките и средни предприятия чрез увеличаването на застрахователния капацитет на българската агенция за експортно застраховане е крайно необходим. Не стана ясно дали ще има такова увеличение, въпреки че чухме, че служебното правителство предвижда да ревизира дейността й. Това може да се случи само при наличие на едно работещо правителство, което да актуализира държавния бюджет. До началото на този месец са изплатени едва 17% от средствата, които имат да получават малките и средни предприятия, предназначени да бъдат помощ за първата вълна на Ковид.

Кандидатът за депутат коментира откриването на предизборната кампания на БСП в Добрич: "Листата на БСП в Добрич се състои от 12 човека с различни професии и експертен опит в различни сфери. Има сериозно представителство на отделните общини. Имаме една от най-балансираните откъм професионализъм и политически опит листи в страната. Пандемията вече не ни ограничава и може да правим срещи с жителите на областта и представителите на отделните професионални гилдии в страната“.