Драгомир Стойнев: Образованието е най- важно за младите хора

Янр 06, 2011 Новини БСП 0 1628

Без образование е много трудно човек да се справя

Без образование е много трудно човек да се справя. Важно е да положите всички усилия, за да се изучите. Това е възможност да си намерите после дългосрочна работа. Този съвет даде председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев на младежите от Защитеното жилище „Заедно".  Стойнев изтъкна, че защитените жилища са много подходяща форма за плавен преход при извеждане на деца от домовете. Дава се възможност на младежите, навършили пълнолетие, да завършат образованието си и да потърсят работа. Учат се да бъдат самостоятелни, но и да помагат като в голямо семейство. „Животът е като поляна, трябва да си построиш целия град - да спечелиш приятели, да намериш работа, да създадеш дом и семейство", отбеляза един от обитателите на жилището - младият Мишо, чието най- голямо желание е да се занимава с фотография.

Драгомир Стойнев поздрави младежите за упоритостта и желанието им да завършат училище, да продължат образованието си в университета и да намерят работа. Председателят на социалната комисия изтъкна, че за съжаление се наблюдава тенденция за увеличаване на младежката безработица. Докато през 2008г. регистрираните безработни до 29 години са били 40 000, през 2010г. броят им е нараснал до 60 000. Така страната ни се оказва на осмо място в ЕС по неработещи и неквалифицирани младежи. Стойнев отбеляза, че за периода 2005г. - 2009г. бяха изградени 53 защитени жилища, но за съжаление тази добра практика не намира продължение в днешното управление.

По случай Йордановден Драгомир Стойнев подари на младежите от защитеното жилище осветен православен кръст с пожелание за здраве и успех. Председателят на социалната комисия направи лично парично дарение на жилището и стана член на Клуба „Приятели Заедно", който обединява сподвижниците на благородната кауза. Стойнев посрещна и най- новия обитател на жилището - Джуниас. Депутатът от левицата покани младежите да посетят Народното събрание и да се запознаят с работата на народните представители от Коалиция за България.