Коалиция за България: Отпуските от 2010г. да не се губят

Янр 06, 2011 Новини БСП 0 1801

  Отпуските от 2010г

 

Отпуските от 2010г. да не се губят - това предлагат депутатите от Коалиция за България в ЗИД на Кодекса на Труда. Днес левицата внесе своите предложения за изменение на закона, след като управляващите създадоха пълен хаос с отпуските на хората. Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков обясни, че за отпуските от миналата година не може да действа погасителният ефект, защото промените в Кодекса на труда са направени след средата на 2010г. Затова от Коалиция за България предлагат платеният годишен отпуск за 2010г. да се ползва по реда на предходните години - както 2008г. и 2009г, а от 2011 година - да се взима в рамките на две години. От левицата предлагат и по- гъвкав вариант за ползването на полагаемия отпуск - до половината от него да може да се полза през следващата година. Разширява се и кръгът от основания, при които може да се прехвърля ползването на невзет от предходната година отпуск през  следващата година.

„Отпускът е право, а не възможност. Не може това право със задна дата да бъде отменено. Не може да се отнемат права на трудещите се в България", заяви Емилия Масларова.  Тя изтъкна, че с предложенията си Коалиция за България показва последователност и конструктивност.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев отбеляза, че с предложенията на Коалиция за България хората могат да бъдат спокойни за отпуските си за 2010г. Стойнев отбеляза, че неразбирането на управляващите и нежеланието им да работят с опозицията води до срамните за парламента случаи, в които Конституционният съд отхвърля решения на Народното събрание. Стойнев посъветва мнозинството да се вслушва повече в тези, които разбират, могат и имат нужния опит.

Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Пълен текст: изтегли