Провалът на членството на България в Шенген е заради увеличената контрабанда

Янр 04, 2011 Новини БСП 0 1505

Хора със средно образование се назначават на ключови длъжности в земеделското министерство     Провалът с членството на България в Шенген е заради управленската немощ на българското правителство

Хора със средно образование се назначават на ключови длъжности в земеделското министерство

 

 

Провалът с членството на България в Шенген е заради управленската немощ на българското правителство. Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Петков на пресконференция. Той изтъкна, че всички правителства до момента, в консенсус с политическите сили и институции, съумяха да доведат до успешен край стратегически цели като премахването на визовия режим, присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС. Петков припомни договореността с ЕК и ЕС за блоковото движение на България и Румъния и подчерта, че опитите на двете държави да се оправдават една с друга са нелепи. По думите му, оправданието с технически параметри като например дупките по пътя около КПП-та, също са неуместни.

Румен Петков изтъкна, че основна причина за провала е контрабандата. По думите му  нивото на контрабандата е извън всякакви рамки. „За миналата година ще удари бюджета с около 1 млрд.лв.", заяви депутатът. Той цитира френския вътрешен министър, според който 2/3 от контрабандните стоки на територията на Западна Европа са минали през България и през Румъния. Петков изтъкна, че докато през 2007г. и 2008г. контрабандата е била 14%, през 2010г. тя е достигнала 34,1%, а според експерти тя е дори 40%. „Тази контрабанда няма как да стане без държавата, без МВР, без Гранична полиция, без Агенция „Митници", коментира депутатът от левицата. „Контрабандните цигари минават през КПП-тата, а не вървят през полето", добави Петков. Той предложи да бъде сформирана българо-турска междуправителствена комисия с експертно участие, която да провери каква стока излиза от Турция и каква стока влиза в България. „Имам основание да гадая, че от турска страна са излизали цигари, а на българско КПП са влизали найлонови торбички за Австрия", добави депутатът. Румен Петков изтъкна, че през 2010г. реално 130 млн. евро се използваха за Шенген, а останалите средства отидоха за укрепване на републиканския бюджет. „Някой трябва да каже кой открадна парите. Този някой е министър-председателят. Нека той да каже и къде потъна този 1 млрд., който трябваше да влезе от акцизи на цигари и защо се допусна над 34% контрабанден пазар", категоричен беше депутатът.

Според Румен Петков с право страните-членки на Шенген гледат на България като на заплаха за своята сигурност. Депутатът обясни, че след контрабандата на цигари, тръгва контрабандата на наркотици, а след това- трафикът на хора. „Няма как да пуснеш едната контрабанда и да спреш другата", добави депутатът. Той изтъкна, че само за един месец по мнение на европейските експерти в България са влезли незаконно 560 човека, които имат забрана за достъп до ЕС. „Нали разбирате, че през границата ни не влизат свещеници?", добави Петков. По думите му, каналите за трафик на цигари започват да се развиват в канали за трафик на хора и за това е отговорно българското правителство. Депутатът изтъкна отговорността на вътрешния министър Цветан Цветанов за провала на страната ни. Според Петков, не се води битка срещу контрабандата, а за това кой да овладее контрабандните канали. Според депутата от левицата, управляващите бягат от темата така, както Цветан Цветанов от въпроса на какъв терен са построени два от апартаментите му.

И докато страната ни е загубила 1 млрд.лв. заради контрабандата, също толкова пари България губи по Програмата за развитие на селските райони. За това предупреди членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев. По думите му основна причина за това е лошата кадрова политика на управляващите и липсата на експертен капацитет. Според Гечев, в министерството на земеделието и в ДФ „Земеделие" продължават уволненията и назначаването на хора без образование, които обаче са политически удобни.

Притеснителен според социалистите е и поредният случай на конфликт на интереси при управляващите. Секретарят на НС на БСП Антон Кутев изтъкна, че трябва да се направи проверка дали зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова се намира в конфликт на интереси със своя съпруг. Кутев обясни, че заповеди за стотици милиони левове се разписват от Боянова и в последствие са одобрявани от съпруга й. „Получава се така, че в рамките на едно семейство едновременно се предлагат и одобряват средства", добави секретарят на НС на БСП. Кутев изтъкна, че Боянова е участвала и в подготовката на проектозакона за браншовите организации на производителите и преработвателите на земеделска продукция. Съществуват обаче опасения, че в закона императивно се задават условия, които да определят коя ще бъде организацията, която ще е представителна за земеделския сектор. „Има сериозното подозрение, че на условията, описани в закона, отговаря една организация. Тя се казва Асоциация на земеделските производители в България и до съвсем скоро неин изпълнителен директор е била госпожа Боянова", отбеляза Антон Кутев. По думите му, законопроектът се прави въпреки решението на Министерски съвет да има общ закон за всички браншови организации. Според секретаря на НС на БСП, законът ще обезсмисли съществуването на десетки земеделски организации, защото госпожа Боянова ще се окаже, че представлява целия земеделски сектор в България.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>