Явор Божанков: В 45-ия парламент единствено ние се борихме за дневния ред на нашите избиратели

Юни 05, 2021 Новини БСП в медиите 0 957

Мая Манолова да не говори за статукво, защото не аз съм се срещал с Божков

"Санкциите на САЩ по закона "Магнитски" са един импулс и една позитивна новина за гражданското общество и за демокрацията в България. Лошата страна на това е, че България не свърши сама тази работа. От много време знаем каква е ролята на Пеевски в икономиката и политиката на държавата и че винаги остава далеч от полезрението на държавното обвинение. Европейският съюз също ни каза, че имаме тежки проблеми с правосъдието. БСП поиска два вота на недоверие на тема корупция. В крайна сметка, когато едни проблеми не намерят решение вътре в държавата, те стават международни и нашата корупция доведе до санкции отвън." Такъв анализ на скандала със санкциите направи водачът на листата на "БСП за България" във Велико Търново Явор Божанков в предаването "Офанзива" по Nova News.

Той припомни, че в 44-ия парламент парламентарната група на БСП е направила изслушване на главния прокурор. "На базата на това изслушване и на анализа на главния прокурор установихме, че прокуратурата работи и е активна. Но е активна в някои случаи, а в други - не. Какъвто е и случаят с изтеклите записи на Бойко Борисов. Едва ли има българин, който не разпозна гласа на бившия премиер в онези прословути записи. Единствената институция, която не можа да разпознае този глас беше прокуратурата. Тогава ние казахме, че искаме оставката на главния прокурор Гешев, но и искаме промени в самата система. Предложихме такива - съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува и повдига обвинения. Така че ние продължаваме да се борим за една сигурна и устойчива промяна в самата система", подчерта Явор Божанков.

Нахлуването на прокуратурата в МВР Божанков коментира така: "Тази междуинституционална война не е полезна за никого. Държавното обвинение отдавна прекрачи червената линия, когато нахлу в президентството. Това беше и предпоставката за избухването на протестите. През последните години породи много напрежение инвазивното поведение на държавното обвинение не само по отношение на президентството, а и по отношение на множество институции и бизнеси. Главният прокурор не веднъж се е опитвал да законодателства и да се намесва в тази и онази власт. Това сме го идентифицирали като системен проблем на прокуратурата в нашата програма."

Кандидат-депутатът от БСП даде положителна оценка на работата на Бойко Рашков. "Ако някой го обвинява, че е прекалено агресивен, то нека не забравяме срещу какво се е изправил. Нас ни обвиниха в същото в миналия парламент, когато поискахме мораториум на назначенията в различни сектори - едно  изключително тежко решение. Но виждаме, че ГЕРБ се бетонираха за години напред в изключително много сектори. Действията на министър Рашков може би се определят от това, че насреща си има един модел на управление, който е изключително агресивен и който в момента се бори за своето оцеляване и запазване", посочи той.

Относно служебния кабинет Явор Божанков отчете, че работи по един изключително прозрачен начин и изрази надежда, че още много неща ще излязат наяве.  Божанков се аргументира и с личен пример: "В 45-ия парламент съм в комисията по ревизията, отправям конкретен въпрос към министри, но те отказват да ми отговорят, макар че съм народен представител. В момента съм със статут на гражданин. Отправих същите въпроси до служебните министри по пътя на достъп до обществена информация и си получих всичките отговори в рамките на два дни."

По темата за процесите в БСП по реденето на листи по места Божанков коментира, че  във всяка една политическа сила има напрежение в този процес, но в БСП този процес е много по-публичен. „Въпреки отвода на Весела Лечева, тя каза,  че остава лоялна на структурите на партията и ще помага. Не само тя си е правила отвод. И на миналите, и на по-миналите избори много хора са го правили, но са продължавали да работят за БСП“, констатира той.

Според Явор Божанков новото на тези избори  ще е в осъзнаването на ролята на различните партии. 

"Ние бяхме последователни и  в 45-ия парламент единствено ние се борихме за дневния ред на нашите избиратели - актуализация на пенсиите, социални мерки, икономически мерки. Що се отнася до разделението "нови" партии и партии на статуквото, Мая Манолова много пъти нарече БСП партия на статуквото. Но с какво основание го казва тя? Аз например никога не съм правил срещи с Васил Божков. Никога не съм подкрепял Пеевски. Никога не съм бил част от някакво статукво и не приемам някой, който е участвал в тези процеси десетилетия наред да отправя такива тежки обвинения", заяви Божанков.

По неговите думите било ясно, че ще има промяна след изборите, но е важно да има сигурност в тази промяна. 

"Ние предлагаме такава сигурност. Видяхте нашето поведения в 45-ия парламент - давахме подкрепа без да искаме постове и министерски кресла, само за да се премахне моделът "ГЕРБ" и да има стабилност в държавата. Заявихме многократно, че искаме стабилен кабинет за България и ще продължаваме да отстояваме това в следващия парламент. Такава е и тезата, изразена от президента Радев. В това отношение ние ще предложим едно на българските граждани - сигурност в промяната, която е неизбежна", каза в заключение Явор Божанков.