Манол Генов : БСП е причината да се освети системната далавера на ГЕРБ в „Автомагистрали“, ред е прокуратура да действа

Юни 02, 2021 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1300

02.06.2021

   Обществени поръчки за около четири милиарда лева, почти изцяло усвоени в драстично пренебрегване на законовите процедури за възлагане, е една от новините на деня. Огромните суми буквално са изсипвани от властта на ГЕРБ в скандалната държавна фирма „Автомагистрали“ ЕАД и то в продължение на пет години. Докато медии, граждани и хора от бизнеса денс цъкат с език от възмущение, четейки подробностите от току-що огласените данни на одита на Сметна палата, е редно да се сетим откъде тръгна това разкритие. То нямаше да бъде възможно, ако не бе инициативата ни като група депутати от БСП за България в 44-о Народно събрание с настояване за такава проверка именно в „Автомагистрали“ ЕАД. Групата на социалистите в парламента успя да защити искането си и то се превърна в решение на парламента от 16.12.2020 година. 

   Последвалата проверка на Сметна палата потвърди изцяло онова, което цяла България знаеше. Че правителството на ГЕРБ си прави свои фирми, макар и уж държавни, и през тях на байпас текат десетки и стотици милиони левове, накъдето трябва. Резултатите от проверката на Сметната палата са достойни за семинар по корупция на властта с държавни пари през държавна фирма. Трагедията е, че с това се развращава и коректният бизнес, който в името на своя си бизнес се прикача като подизпълнител и рискува да попадне в зависимости. 

 Много ми се иска вече бившият шеф на АПИ, Георги Терзийски, да се появи сега и да разказва пак колко е горд с работата и възлаганията на ръководената от нето Агенция. Освен, ако наистина е доволен, че именно през Пътната агенция и „Автомагистрали“ успешно за ГЕРБ е протичал корупционният канал за усвояване и отклоняване на огромен публичен финансов ресурс. Не смея да мечтая темата с четирите милиарда, изсипани нанякъде през „Автомагистрали“, да се коментира от самия Бойко Борисов, но пък може да се престраши да го направи возещият се на задната седалка на джипката бивш регионален министър Николай Нанков. Не знам.  

   Но пък знам, че сега е време прокуратурата да се амбицира и да отвори навреме папките от одита на Сметна палата, формално прокуратуратадори вече е сезирана. Бившият премиер Бойко Борисов може още да плаши с Девети септември, а аватарите му да ръсят бисери за преврати и метежи, но истина е, че завесата за мафиотската власт, злоупотребила с милиарден публичен ресурс, се повдига все повече и повече. Почтиполовината от всичките  14 договора, които е получила  „Автомагистрали“ ЕАД са в драстично нарушение на закона. И това не за една, а в продължение на цели пет години. Или са били твърде глупави, или са предозирано нагли вътре в самата фирма, МРРБ и самото правителство. Защото всички по веригата твърдяха, че нямат причина за грам притеснения, щото всичко им е наред. Иначе още преди години се знаеше, че не е така, а сега и Сметната палата го потвърди ясно и категорично. 

 Какво друго , освен тежка обвързаност и плодотворна среда за корупция може да се нарече разкритието на одита, че всеки втори договор с „Автомагистрали“ е уж по режима на т.нар. „ин хаус“. Оказва се, че нищо такова няма. Прекрасносе е знаело, че фирма не разполага с капацитет и ресурс за изпълнение, включва се веригата на подизпълнители при напълно неясни условия и така средата за корупция е готова. Тясно посочен кръг трети лица поемат без конкуренция и публичност възложени им като подизпълнители дейности. И така в общо 12 договора за пет години. Някой още ли има въпроси дали е възможно и през какви ли схеми се проявява в действие корупцията, продуцирана от правителството на ГЕРБ, при това не една, а години наред?