Младежите от Кюстендил искат вето върху част от текстовете в новия Изборен кодекс

  Дискусия относно промените в Изборния кодекс беше организирана от МО на БСП - Кюстендил, съвместно с  евроцентър „Илияна

 

Дискусия относно промените в Изборния кодекс беше организирана от МО на БСП - Кюстендил, съвместно с  евроцентър „Илияна.Инфо"-Кюстендил. За да изясни какви са новостите в правилата за гласуване в дискусията беше поканена народният представител от Коалиция за България Мая Манолова. Освен младежи от МО н БСП в Кюстендил в обсъждането се включиха и политически необвързани млади хора, проявяващи интерес към поставената тема. По време на дискусията стана ясно, че няколко са моментите в новия изборен закон, които са особено опасни за предстоящите избори в община Кюстендил. След като Парламентът прие избираеми да бъдат кметове на малките населени места с над 350 жители, в нашата област избираеми ще са кметовете на 13, вместо на 26 села, както беше преди промените в закона. Така се ограничава правото на хора да избират своя кмет, а на много от тези места той е най-важният човек в селото. Освен това намаляването на броя на общинските съветници също пряко засяга нашата община, където общинските избраници ще бъдат 27, вместо досегашните 33. Това ще увеличи тежестта на всеки глас в Общинския съвет и буквално ще направи невъзможно влизането в него на малки политически партии и сдружения. А гласуването с отделна бюлетина ще стимулира купуването на гласове.

Това бяха трите важни момента, които след разговора в Мая Манолова младежите определиха като опасни за предстоящите избори в нашата община. Именно за това МО на БСП - Кюстендил прие декларация, с която се обръща към Президента на Република България Георги Първанов и настоява да бъде наложено вето на тези нововъведения. Младите хора споделиха, че през 20-годишния демократичен преход това ще са първите избори , на които ще се наложи да присъстват външни наблюдатели, гарантиращи сигурността на вота. Ако Президентът не наложи вето върху тези точки, застрашаващи демократичното провеждане на бъдещите избори в община Кюстендил, МО на БСП- Кюстендил ще се обърне към всички парламентарно представени партии без ГЕРБ, за да бъдат внесени тези три точки от новия Изборен кодекс в Конституционния съд.