Обедняване, полицейщина и скандали донесе ГЕРБ на хората през 2010г.

Дек 27, 2010 Новини БСП 0 1334

Сергей Станишев: Задачата на БСП за следващата година е да се покаже като алтернатива на ГЕРБ и да вдъхне надежда на хората, че България може да се управлява по друг начин     Затъване в кризата, обедняване, полицейщина и ежеседмични скандали - такава равносметка за работата на правителството на ГЕРБ през 2010 година направи ръководството на БСП и ПГКБ

Сергей Станишев: Задачата на БСП за следващата година е да се покаже като алтернатива на ГЕРБ и да вдъхне надежда на хората, че България може да се управлява по друг начин

 

 

Затъване в кризата, обедняване, полицейщина и ежеседмични скандали - такава равносметка за работата на правителството на ГЕРБ през 2010 година направи ръководството на БСП и ПГКБ. Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна, че докато ГЕРБ-ерите забогатяват, българите обедняват.

Социалистите изброиха трите големи провала на правителството на Бойко Борисов за 2010 година. Първи е провалът в икономическата и бюджетната политика. Лидерът на БСП напомни, че ГЕРБ няколко пъти обявяваше края на кризата, който така и не дойде за хората през тази година. Според Станишев, актуализацията на бюджета е ясен знак за некомпетентното управление на ГЕРБ. Показателна е и неспособността на управляващите да събират приходи, като за тази година те са с 2 млрд.лв. по- малко от кризисната 2009г. Знак за провала на правителството са растящата контрабанда и разрастването на сивата икономика.

Вторият сериозен провал на управляващите е в социалната сфера. Сергей Станишев напомни, че цяла година здравеопазването се тресеше заради импровизациите на ГЕРБ и в крайна сметка се стигна до пълен разпад на системата. Наред с това управляващите предприеха поход срещу българското държавно образование и наука, като най- потърпевши са Софийският университет и БАН. Лидерът на БСП изтъкна, че през изминалата година правителството на Бойко Борисов оряза социални права на гражданите, като най-засегнати се оказаха българските пенсионери.

Третият провал на управляващите е свързан с отлагането на членството на България в Шенген. Според лидера на БСП това е сериозен шамар лично за премиера Борисов от неговите приятели и покровители от ЕНП.

Социалистите изброиха и трите най- сериозни гафа на управляващите през 2010г. Първият е поведението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Първото място в негативната класация той заслужено заема заради тоталното подслушване, случаите на полицейско насилие и скандала с лекарите в Горна Оряховица, заради който министърът наруши закона, четейки в парламента информация от СРС-та. Сергей Станишев отбеляза, че вътрешният министър така и не е дал приемливо  обяснение нито за скандала, нито за имотите си. Вторият гаф е Румяна Желева - личен избор на Бойко Борисов за поста еврокомисар. Трета в класацията за гаф на годината е Калина Илиева, превърнала се в пример за кадровата политика на ГЕРБ и за това как неподготвени и случайни хора се назначават на отговорни позиции.

Сергей Станишев изтъкна, че заради сериозните си провали и гафове през годината, правителството на ГЕРБ започва да губи доверието на все повече български граждани. Същевременно БСП успя да преболедува изборната загуба и се утвърждава като най- активната опозиционна политическа сила и алтернатива на ГЕРБ. „Задачата на БСП за следващата година е да се покаже като алтернатива на ГЕРБ и да вдъхне надежда на хората, че България може да се управлява по друг начин - със социални приоритети, компетентност, прозрачност, уважавайки волята и интересите на българските граждани", заяви Сергей Станишев. Като позитивна тенденция при управляващите лидерът на БСП посочи смяната на министри и пожела на целия кабинет да си ходи. „Колкото по- бързо, толкова по- добре за България", добави лидерът на БСП.

Станишев отбеляза и тенденцията да се възраждат политическите вицове, което по думите му е показателно за състоянието на обществото и за растящата несвобода. Докато в началото на годината обаче преобладаваха вицовете, в които Сергей Станишев беше обвиняван за всичко, в края на годината се появяват вицове, в които премиерът Борисов превръща страната ни в ад.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов коментира активността на парламентарната група на левицата през годината. Според равносметката, депутатите от Коалиция за България са задали повече от 50% от всички въпроси и питания, въпреки опитите на председателя на парламента Цецка Цачева да отлага отговорите и да отхвърля питания. Депутатите от левицата са внесли 503 въпроса и 100 питания от общо 994 въпроса и 202 питания в рамките на 41-вото Народно събрание.   Внесени са 17 законопроекта и са направени 919 предложения по законопроекти за второ четене. Направени са  39 декларации и изявления от името на ПГ. Ангел Найденов даде негативна оценка на парламентарната дейност на ГЕРБ. По думите му тя се характеризира с непоследователност, отсъствие на ясни приоритети, ниска правна култура, отказ от участие в дебати. Социалистите изразиха възмущението си от унизителното отношение на правителството и на премиера Борисов към Народното събрание и към народните представители, наречени от Борисов „безделници". Ангел Найденов открои и прецедентите в законодателството: внасянето за второ четене на нов законопроект, какъвто е примерът със Закона за академичния състав; манипулациите с кворума, поради което парламентът работи реално с 1/3 от депутатите; опитите да се прокарват лобистки текстове в редица закони.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков отбеляза и тревожната тенденция да се решават конкретни управленски въпроси чрез законодателството, като даде пример с възникналия казус около освобождаването на Божидар Димитров от министерския пост. Според Миков законодателството на ГЕРБ отдалечава страната ни от демократичността и европейските стандарти. За пример депутатът даде Изборния кодекс и ударът върху регулаторните органи.