ПГКБ сезира Конституционния съд за текст от Закона за държавния бюджет, свързан с филмовата индустрия

Дек 22, 2010 Новини БСП 0 1487

  56 народни представители сезираха Конституционния съд във връзка с параграф  83 от Закона за държавния бюджет за 2011г

 

56 народни представители сезираха Конституционния съд във връзка с параграф  83 от Закона за държавния бюджет за 2011г. Това обяви депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов в парламента. Той обясни, че текстът е свързан с промяна на чл. 17 от Закона за филмовата индустрия и е „пробутан" между първо и второ четене от депутати, които нямат нищо общо с филмовото изкуство. „Това се нарича законодателна шмекерия", възмути се Корнезов. Той изтъкна, че поправката  дава възможност не Народното събрание, а финансовият министър да отпуска пари за българско кино и то само „при възможност". „Дянков ще каже няма пари и филмовото ни изкуство и филмовите дейци ще бъдат изправени пред невъзможността да творят", заяви депутатът от левицата.

          „Приемането на поправката е поредно „постижение" на глухонямото мнозинство в българския парламент", коментира Петър Курумбашев. Той обясни, че мнозинството е останало глухо за аргументите на народните представители срещу поправката. Мнозинството е останало и нямо,  защото вносителите на поправката така и не защитиха предложението си. „Те изпълняват поръчка", изтъкна Курумбашев. Той изрази възмущението си от отговора на министъра на културата, който на въпрос за официалната позиция по проблема е отговорил, че приема поправката със смесени чувства. „Смесени чувства може да има човек, когато се намира в смесен магазин", отбеляза Курумбашев и добави, че когато депутати от ГЕРБ правят подобно предложение, министърът следва да има ясна позиция. „Що за законотворчество е това", възмути се депутатът от левицата по повод ситуацията, в която през Закона за държавния бюджет се променя друг закон.

          Любен Корнезов обяви две решения на Конституционния съд, които според него доказват, че ГЕРБ тъпче с полицейски ботуши основния закон на страната. Първото решение обявява за противоконституционен параграф 16 от Закона за националния архивен фонд. Корнезов напомни, че законът беше атакуван пред Конституционния съд и той го отмени изцяло. Въпреки това, мнозинството повторно гласува закона с обратна сила, като не зачете решението на съда. „ГЕРБ гази конституцията като дава обратна сила на законите", отбеляза Корнезов.  Второто решение е свързано с предсрочното прекратяване на мандатите в редица органи чрез промени в закона. Любен Корнезов изтъкна редица примери, свързани с КРС, СЕМ, КЗК, КФН, Сметната палата. Според Конституционния съд предсрочното прекратяване на мандат, постановен от Конституцията, може да се извърши единствено на основанията, предвидени в нея. „Не може всеки да си променя мандата като дойде на власт. Това дестабилизира държавността", възмути се Корнезов.