Корнелия Нинова: В 45-ия парламент БСП беше остров на стабилност, на последователност, принципност, предсказуемост и разум

Май 10, 2021 Новини БСП в медиите 0 791

Според лидера на БСП егоцентризъм и тяснопартиен интерес са попречили да се създаде общ фронт в парламента

"Засега комисията по ревизията на управлението на Борисов изглежда като предизборна кампания, но все пак зависи как ще завърши. Всичко, което беше чуто и изнесено в тази комисия, може да даде резултат единствено, ако тези процеси се доведат докрай по реда и правилата, които съществуват в държавата - прокуратура, разследване, евентуално обвинителен акт и присъди. Иначе би останало просто - един казал едно, друг - друго и всичко да си остане в тази комисия."

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Още от деня" по БНТ. По темата тя каза още, че изнесената информация в комисията е потресаваща и ако е вярна, трябват много сериозни и крути мерки. 

На въпрос защо БСП е върнала толкова бързо мандата за съставяне на правителство, Нинова отговори: "Много внимателно обсъдихме всички варианти и то такъв вариант, който да е добър за България. Във всички останали, освен този, в който решихме да върнем мандата, означаваше да продължим управлението на Борисов и да закрепим модела, срещу който 4 години категорично и последователно се борим."

Лидерът на БСП обясни, че първият вариант би бил опит за правене на консултации, които биха били обречени, при положение че новите партии обявиха, че не биха водили такива разговори с левицата. "Бавенето на процеса, просто за да покажем, че можем и че имаме хора, означаваше през това време да управлява кабинетът "Борисов", посочи Нинова.

Що се отнася до втория вариант на БСП - внасяне на правителство в парламента, Нинова обърна внимание, че е имало сериозен риск този кабинет да бъде подкрепен от ГЕРБ.

"Това означаваше, че това правителство щеше да е в ръцете на мнозинството на ГЕРБ и няма как да проведе битка докрай за разграждането на модела "ГЕРБ", ако зависи в парламента от тези гласове. Така че решихме бързо и много честно за хората да кажем, че с 43-ма депутата в тази ситуация, в която новите формации не желаят да участват, няма друг честен и бърз начин освен връщането на мандата", обясни лидерът на българските социалисти.

"Шансът беше във втория мандат. Слави Трифонов трябваше да го оползотвори, защото хората му дадоха повече доверие. Ние заявихме принципна подкрепа за такова управление - за няколко надпартийни и национални важни приоритета. Това бяха ревизията и доразграждането на модела "ГЕРБ", социално-икономически и здравни мерки за справянето с кризата, Изборният кодекс и Планът за възстановяване и устойчивост", каза още Нинова.

Защо не се е постигнало обединение в парламента за разграждане на модела, според Нинова логичните обяснения са две. "Едното е - от егоцентризъм на лидерите и от тяснопартийния интерес. От мислене - "нека сега да отидем на избори, за да вземем повече гласове и да имаме повече сила в следващия парламент". Това беше грешка. Това ще са 5-6 загубени месеци за България в условия на тежка криза. Виждате, че към здравна, социална и политическа криза се наслагва и политическа. Другото би било нещо, което не знаем. Може би нещо скрито, някакви договорки. Не можем да гадаем, но няма друго обяснение", коментира тя.

Корнелия Нинова изрази надежда, че за следващия парламент емоциите ще бъдат туширани и ще надделее разумът, защото, според нея, трети избори биха били пагубни за държавата и за хората.

По думите на Нинова в 45-ия парламент БСП е била остров на стабилност, на последователност, на принципност, на предсказуемост и на разум. Тя очерта трите основни цели, които социалистите са си били поставили в парламента - борбата докрай с модела на Борисов, приемането на социално-икономически и здравни мерки и Изборния кодекс. 

Какво е направила БСП по тези цели и къде левицата се е разминала с другите партии, Нинова коментира: "По първата бяхме последователни и веднага внесохме мораториум за забрана на определи дейности на правителството на Борисов. Голяма беше изненадата ни, когато трите нови партии се възпротивиха на това. Защото това противоречеше на обещанията им, че този модел ще го разградим докрай. Втората стъпка, която предприехме, беше да забраним да се харчат парите "от прозореца на джипа". Всички казват, че това е недопустимо, но единствено БСП внесе промени в Закона за публичните финансите. Трите нови партии отново отказаха".

Що се отнася до социално-икономическите мерки, Нинова припомни, че са внесли законопроекти в помощ на млади семейства, на деца, за преизчисляване на пенсиите, но когато се стигнало до истинското гласуване, второто четене за преизчисляването на пенсиите, отново ДПС, ГЕРБ и новите партии са попречили това да стане факт.

"Слави Трифонов онзи ден каза, че преизчисляването на пенсиите е популизъм. Да го каже това на 2 милиона пенсионери, които живеят с 300-400 лв. на месец", коментира Нинова.

Нинова също така припомни, че БСП, като разумна и стабилна партия, заедно с това е предложила източници за финансиране на изчислението и е предложила парламентът да задължи правителството на Борисов да актуализира бюджета.

"Актуализации на бюджета са правени по три пъти в годината, когато се е налагало, а сега още повече се налага заради кризата", посочи лидерът на БСП.

"Що се отнася до третата ни цел - Изборният кодекс, това беше единственото взето решение от парламента. С направените промени в една част изборите ще са по-прозрачни. Видеонаблюдението и машинното гласуване са пречка пред злоупотреби. Но за нас отново стои голяма въпросителна - защо новите партии, подкрепени от ГЕРБ и ДПС, не приеха нашето предложение за изчистване на списъците от "мъртви души". Каквато и технология да правиш, колкото и да е модерна и съвременна, когато списъците са пълни с "мъртви души", резултатът ще е опорочен", каза тя по темата за приетия Изборен кодекс.

 Изброените Нинова определи като теми за разсъждение за следващия парламент и препоръча - когато се обявява нещо за приоритет преди избори, да се изпълнява след изборите.

"Особено грозно беше за преизчисляването на пенсиите, как ДПС, ГЕРБ, "Има такъв народ" и "Демократична България" се възпротивиха, обявявайки го за популизъм в момент, в който бедността и неравенствата са най-големият проблем в България и продължават да се задълбочават", изтъкна Корнелия Нинова.

За предстоящата кампания и избори лидерът на БСП каза: "Вероятно ще трябва да направим промени в някои листи в кампанията. Ние си взехме поука от грешките, анализирали сме ги и би било неразумно, ако не ги поправим. На тези избори получихме тежък резултат, така че ще направим всичко възможно този резултат да бъде подобрен, отстранявайки допуснатите грешки. Сега е важно какво ще направим на следващите избори, така че след тях да има стабилност, предсказуемост, разум и реални мерки, а не просто надвикване и излишни емоции."

Корнелия Нинова разкри, че на левицата й предстоят поне три пленума в следващите дни - на 15-ти, на 22-ри и на 30-ти, на които ще бъде обсъдено всичко за предстоящата кампания.

"Вярвам, че резултатът за БСП на тези избори ще е различен и то към  по-добро", каза в заключение Нинова.