Петър Витанов: Днес виждаме разобличаването на един режим

Май 09, 2021 Новини БСП в медиите 0 593

09.05.2021 г.

„Искам да поздравя всички, които помнят ужаса на войната и всички, които почитат мира. В основата на идеята за обединена Европа стои антифашистката съпротива и ценности като мира, солидарността, добруването и сътрудничеството между народите. Ако я нямаше победата, нямаше да я има и обединена Европа“, каза в предаването „Събуди се“ ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

В ефира на Нова телевизия евродепутатът от БСП коментира още вътрешнополитическата ситуация в България и разкритията в парламентарната комисия по ревизията, като по темата той каза:

„Няма как да е празнично, предвид това, което се случва в България политически. Всяка форма на реваншизъм показва безсилие. Но има една мисъл на Толстой, който казва, че силата на едно правителство се крепи върху невежеството на народа. Хубавото е, че днес виждаме разобличаването на един режим.

В комисията по ревизията, и тук се абстрахирам от спора между двама бизнесмени, видяхме, че правилата са по-малко устойчиви от схемите. Защото някои може да не спазват правилата, но десетте процента си вървят, рушветът си върви, таксата спокойствие си върви. Ужасяващо е, че трябва да говорим за кюлчета, за елитни проститутки и за такса спокойствие, при положение, че имаме толкова важни неща за решаване в Европа. За съжаление обаче ситуацията го изисква.

Дори онези, които бяха призовани там да защитават правителството, говориха за сделки. Можете ли да си представите, че някой продава фурми, дарение от чужда държава, с търговска надценка? От казаното стана ясно, че вносът и износът се гарантират от министър-председателя и от приближени до него. Това няма аналог в европейската практика и история.“