Вяра Емилова: В този парламент единствено БСП показа стабилност

Май 08, 2021 Новини БСП в медиите 0 826

Това беше едно Народно събрание на илюзиите и много хора останаха излъгани

"През последната седмица в медиите се завъртяха имена от БСП, спрягани за служебни министри, но към момента към нас няма ясна заявка нито от Президентството, че това ще бъдат хората, поканени в служебния кабинет, нито от самите тях. В БСП има взето решение, че ако членове на партията бъдат поканени, това трябва да бъде съгласувано с Националния съвет и съответно той да даде своето политическо доверие за това."

Това каза народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Вяра Емилова в "Офанзива с Любо Огнянов" по Nova News.

Емилова увери, че въпреки че все още Президентството не се е свързало с партията за потенциални имена за служебни министри, Националният съвет може да реагира веднага, като вземе  решение на подпис или свика присъствено заседание.

"В този парламент не мисля, че някой с някого искаше да влезе в коалиция, за да може да се излъчи стабилно управление. БСП единствена от всички политически субекти показа стабилност. През този един месец успяхме да внесем 8 законопроекта със социална насоченост, както и да подадем ръка на новите политически сили в парламента и да изразим подкрепа, разбира се, не безрезервна, за съставяне на правителство, но в крайна сметка това не се случи. В тази ситуация единственият правилен ход, който БСП можеше да направи, е да върне мандата за съставяне на правителство", коментира народният представител от левицата.

Във вътрешнопартиен план тя коментира: "В момента в БСП е стартирана цялостна процедура за подредба на листите за предстоящите избори - отново да бъдат излъчени водачите, отново ще бъдат подредени местата на нашите коалиционни партньори. Това трябва да стане до края на месец май, да минат конференциите, за да може накрая Националният съвет окончателно да се произнесе за състава на листите."

По думите на Емилова 45-ото Народно събрание се е оказало Народно събрание на илюзиите. Според нея много хора са останали излъгани в техните очаквания, особено тези, които са очаквали  "Има такъв народ" да направи правителство и да донесе някаква промяна.

"Аз вярвам в по-високия резултат на БСП, защото хората очакват стабилност, а ние сме тези, които показваме, че тя е възможна", изтъкна Емилова.

"В парламента се показаха едни мнозинства, които хората не очакваха да видят. Видяхме коалиции за отделни гласувания между ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" по важни законопроекти. Видяхме една такава коалиция, която отхвърли нашия законопроект за преизчисляване на пенсиите, който действително щеше да помогне на българските пенсионери", каза още тя.

Вяра Емилова изрази надежда, че на следващите избори хората ще видят кои са политическите партии, които могат да осигурят стабилност, икономически растеж и да развиват социалната политика. "Надявам се, че ще успеят да видят и през това политическо шоу, което се разиграва и което не носи нищо добро на държавата, а напротив - може да ни вкара в една продължителна политическа криза", добави тя.

"Изборният кодекс беше променен много набързо, в рамките на 14 часа, и не мисля, че това трябваше да стане точно по този начин. В крайна сметка, имаме вече прието машинно гласуване, което беше и наша целенасочена политика. Това до някаква степен ще намали фалшифицирането на вота. Това, което за съжаление не успя да се случи като промяна в Изборния кодекс е въвеждането на активна регистрация, за която ние също се борихме. Тя щеше действително да изчисти избирателните списъци от "мъртвите души", коментира още Емилова.

"Що се отнася до новата ЦИК, в която действително има доста опитни хора, надявам се да може да се справи с изпълнението на изискванията на новия Изборен кодекс. Какви ще са резултатите от всичко това, предстои да видим след около 2 месеца", каза в заключение Вяра Емилова.