Заключителна пресконференция на БСП - Габрово

Последна за тази година пресконференция дадоха ръководството на БСП в Габрово

Последна за тази година пресконференция дадоха ръководството на БСП в Габрово. Равносметка на случилото се през последните 12 месеца направиха Николай Григоров, лидер на местната структура, проф. Николай Данчев председател на групата общински съветници  и неговите колеги Миглена Пройнова и Диан Русанов.

„ За нас като партийна организация на БСП годината не беше толкова лоша в политически план. Вярно, че акцентът  бе частичните  местни избори, в които имахме доста слаб резултат  и наистина имаше разочарование. Лично  аз и колегите ми очаквахме доста по- добро представяне, но по една или друга причина, била тя  обективна или субективна, нещата не се случиха. По - важното за мен е, че успяхме да запазим физиономията си на  интелигентна, знаеща, можеща политическа сила, алтернатива на управляващите. Показахме, че може да има и друга политическа култура -  цивилизованост, дипломатичност, компетентност, може да има толерантност, зачитане на мнението на опонента. Това което стана в Габрово по време на частичния вот беше един твърде лош за нас показател. Този лош политически вкус, който демонстрираха нашите опоненти по изборите, никак не ми се иска да се пренася догодина на редовните избори, а има всички изгледи че ще получи.",  заяви в стъпителното си обръщение Николай Григоров. Той не пропусна да коментира и поведението на БСП като единствена опозиционна партия в общината :" През тази една година ние се опитвахме да помагаме на управляващите в града със свежи, полезни идеи, да бъдем критични, но не самоцелно, а аргументирано. За наше общо съжаление като габровци, те отказаха да се вслушват в рецепти ни  за управление. Не искам  да коментирам поведението на опонентите ни, а само казавам, че и догодина,  ще продължим да бъдем толеранти, коректини и конструктивни, но без  това да означава, че ще бъдем без зъби, че ще бъдем твърде меки и безкритични. Предстоящите догодина избори са изключително важни за България, решава се дали ще продължава да ни управлява вулгарността, простащината, арогантността и незачитането на чуждото мнение или ще имаме една нормална политическа култура. Това което наблюдаваме последните месеци, на мен лично и на моите колеги по никакъв начин не ни харесва. Има един реваншизъм, възстановяване на порядки, които  смятахме, че са отдавна забравени . Възстановяват се черти характерни за  един режим преди 10 ноември 1989г. Мислехме,че тези времена са отминали, но се оказа, че управляващите не можейки да измислят  някаква по  - позитивна визия на България, се опитват да прехвърлят собствените си проблеми  на гърба  на българския народ.  Затова е нужно да има здравомислещи хора, които да бъдат контрапункт на управляващите. Обещавам Ви  това ще бъдем  ние, тук на местно ниво като партийна организация, и на национално ниво -  БСП, като единствена опозиционна сила."

Думите на Николай Григоров бяха допълнени от председателя на групата общински съветници от БСП  проф. Николай Данчев, който за пореден път заяви своята неудовлетвореност от работата на местния парламент.

„Общинският съвет тази година не изпълни своите ангажименти. Управляващите от ГЕРБ  се измъчват да съставят дневен ред, с който да се занимават общинските съветници. Не случайно няколко пъти заявих нашата позиция, че ако продължаваме по този начин, едва ли ще успеем да завършим мандат си . Струва ми се, че догодина  няма да можем да провеждаме сесии на общинския съвет, и сега дори дневният ред е изсмукан от пръстите им. В момента има тежки социални проблеми, бедността е сковала нашия град, никакви промение не се осъществяват на макро и микро равнище. Градът просто е обхванат от едно социално бедствие. На този фон, тази тежка проблематика въобще не кореспондира с проблемите на общинския съвет." заяви професорът, който е и общинският съветник с най - дълъг стаж в местния парламент.

„Мисля, че общинския съвет работи крайно неефективно , там може да се прави много повече за града и за общината ни", допълни младият съветник от левицата Диян Русанов.