Георги Михайлов, БСП: Вносът на руската ваксина „Спутник V” ще е изцяло в полза на българската нация

Предложението на левицата за внос на руската ваксина не беше прието от Народното събрание

 „В последната година в парламента много драматично заседавахме около проблема Ковид-19 – световен проблем със световни сериозни последици. И единствено в началото на обсъжданията имаше консенсус в Народното събрание по обявяване на извънредно положение. Оттогава се натрупаха много факти, които разделиха политическите сили на различни мнения. Но, за съжаление, през тази година, „благодарение“ на мерките на правителството и решенията на парламента, България се озова в две незавидни положения – България и днес е на последно място по брой на ваксинирани в Европа и на едно от челните места по смъртност в света.“

Това каза народният представител от парламентарната група „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на обсъждането в Народното събрание на предложението на левицата за внос на руската ваксина „Спутник V”.

 Той припомни част от грешките, които правителството е допуснало в овладяването на пандемията: „Спомняте си неразумните решения на правителството, когато бяха затворени планините, парковете и градовете при няколкостотин болни. След това, когато БСП предупреди, че трябва да бъдат взети сериозни мерки през лятото, да бъде укрепена здравната система и да бъдат направени коридори за болните от други заболявания и това не се случи, стигнахме до претоварването на здравната системата и грозните картини пред болниците.“

 Като друг основен проблем проф. Михайлов посочи диверсификацията на ваксините, когато от 18 млн. поръчани ваксини, 12 млн. са от проблемна ваксина, а друга въобще няма да бъде произведена до края на 2021 г.

„Затова ние предлагаме внос на руската ваксина “Спутник V”. Доволни сме, че всички, освен ГЕРБ, в Здравна комисия подкрепиха нашето предложение. Това решение ще бъде изцяло в полза на българската нация. Нека този парламент подкрепи това смислено решение – с грижа за хората“, призова Георги Михайлов от трибуната на Народното събрание.

 Въпреки призивите на левицата, предложението за решение за внос на руската ваксина срещу Ковид-19 „Спутник-V” не беше прието от Народното събрание.