Нагло и безпардонно фалшифициране на кворума в Народното събрание!

Дек 20, 2010 Новини БСП 0 1463

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Петър Димитров     През последните дни и седмици сме свидетели как при поименните проверки, провеждани лично от председателката на парламента Цецка Цачева, се констатира наличието на „кворум" от над 121 човека, който после не се потвърждава от гласуването с електронните карти веднага след проверката - една и съща красива и мила родна картинка, удивително напомняща като манипулация „рецептата" на Чичиков от „Мъртви души" на Гогол

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Петър Димитров

 

 

През последните дни и седмици сме свидетели как при поименните проверки, провеждани лично от председателката на парламента Цецка Цачева, се констатира наличието на „кворум" от над 121 човека, който после не се потвърждава от гласуването с електронните карти веднага след проверката - една и съща красива и мила родна картинка, удивително напомняща като манипулация „рецептата" на Чичиков от „Мъртви души" на Гогол.


Тази драматургия е наблюдавана както от народните представители, така и от присъстващите журналисти. И едните, и другите можаха да видят колко „израстна" морално парламентарната практика след въвеждане на гласуването с електронни карти - тогава бе често предмет на порицание гласуването с чужда карта. Но в тези случаи отговорността поне се носеше от всеки народен представител, гласувал с чужда карта.

 Обаче: за всичките 20 години модерна демокрация за първи път имаме председател на Народното събрание, който е така на „ти" с броенето;

председател, който така „честно" - от позицията на човек-институция, неподлежащ на съмнение, констатира кворума; 

председател, който с глас на метален брояч съобщава онова число, което си иска;

един председател на Народното събрание, който в НИКАКЪВ, АМА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не си позволява да мами представителството с фалшиви присъствия на народни представители.

Затова днес искаме със задавен от вълнение глас да кажем на нашия достоен и любим председател г-жа Цецка Цачева: ВЯРВАМЕ ВИ! ДОРИ КОГАТО НИ ЛЪЖЕТЕ, ВИ ВЯРВАМЕ! Вярва Ви и целият ни народ, който гледа този нов Гоголев спектакъл...


Какъв е сюжетът на спектакъла?

С въвеждането на новата система за гласуване (след пръстова идентификация), за която бяха похарчени огромни средства на българския данъкоплатец, проблемът с преброяването на живите души в залата беше на път да се разреши. Народните представители вече нямат техническа възможност да гласуват с чужди карти. За изненада обаче на опозицията, на журналистите и на обществото, личните измами на недобросъвестни народни представители бяха заменени с удивителното жонгльорство с кворума от страна на председателя на парламента! При поименните проверки народните представители не стават от местата си, за да се види дали са в залата, не заявяват лично присъствието си и то не се отразява в стенографските протоколи! По такъв начин те не носят никаква отговорност за регистрирано присъствие или отсъствие. Председателката на парламента Цецка Цачева еднолично решава и обявява дали даден народен представител е в залата. След това г-жа Цачева брои в списъка народните представители, които е обявила, че са в залата и заявява, че има кворум, без да обяви самия кворум. Следва гласуване с електронната система, което не потвърждава наличието на кворум!

 
При първата поименната проверка на 17 декември г-жа Цачева обяви като присъстващи в залата 156 народни представители. При гласуването с електронната система народните представители се оказаха 104. Разминаване от 52 народни представители.

При втората поименна проверка след 14,30  часа г-жа Цачева обяви като присъстващи в залата 157 народни представители. При гласуването с електронната система народните представители се оказаха 124. Разминаване от 33 народни представители.

При третата поименната проверка след 22,11 часа г-жа Цачева обяви като присъстващи в залата 129 народни представители. Всъщност обявените са 132, тъй като има още трима закъснели. При гласуването с електронната система народните представители се оказаха 93 .

Ето част от „мъртвите души" от ГЕРБ, които не са гласували непосредствено преди и веднага след проверката:

Александър Стойчев Стойков

- тук

Не

 

Антоний Йорданов Йорданов

- тук

Не

 

Ваня Донева Георгиева

- тук

Не

 

Вяра Димитрова Петрова

- тук

Не

 

Георги Георгиев Плачков

- тук

Не

 

Георги Иванов Икономов

- тук

Не

 

Десислава Жекова Танева

- тук

Не

 

Димитър Николов Лазаров

- тук  

Не

 

Емил Димитров Караниколов

- тук

Не

 

Емил Йорданов Радев

- тук

Не

 

Иван Тодоров Иванов

- тук

Не

 

Йоана Милчева Кирова

- тук

Не

 

Николай Тодоров Мелемов

- тук

Не

 

Пламен Георгиев Цеков

- тук

Не

 

Светлин Димитров Танчев

- тук

Не

 

Цветомир Цвятков Михов

- тук

Не

 

 

По такъв начин измамата се прави не от редовите народни представители, а от председателя на парламента. За всичките 20 години на демокрацията, както вие от ГЕРБ обичате за изтъквате, щото от вас започва демокрацията и доброто на България, нито един председател не опозори името си с подобна измама. Иронията в тази ситуация е, че измамата с проверката на кворума се прави при приемането на второ четене на ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС. Мнозинството се опитва да внуши на обществото, че приема най-прозрачния и демократичен кодекс, който ще направи невъзможно фалшифицирането на изборите и в същото време пред медиите, пред народното представителство, пред хората се демонстрира нагло и безпардонно фалшифициране на кворума в Народното събрание! Какво ли се готвите да правите пък по време на самите избори!

Буквално всеки парламентарен ден наблюдаваме и друга измама, за която отговорността отново се носи от госпожа Цачева. Регистрацията се прекъсва светкавично, след като се регистрират 121 народни представители, формира се „кворум в кворума" и парламентът започва да приема решения с 60-ина народни представители.

ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ, УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ: ВАШИТЕ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА - в парламента да ви представляват избраните от вас 240 народни представители не са гарантирани, а отнети от прогласувалите закона 60-ина депутати!

Затова ли ги пратихте тези свои избраници?! За какво става дума, ако не за оная народна приказка: „Мижи, Куме, да те лажем!" 

В същото време всички разбират, че всяко гласуване, в което са участвали по-малко от 121 народни представители е неморално! Това с особена сила срива имиджа на парламента! Представете си екипаж с ¼ от екипа! Или оркестър, който свири с ¼ от музикантите.  Този „камерен" парламент е рожба на председателката г-жа Цачева и е крайно време отговорността за подобна „работа" да се поеме лично от нея!

 
Във връзка със зачестилите опити за прехвърляне на отговорността за кворума върху опозицията ви напомняме, че във всички демократични страни тази отговорност се носи само и единствено от управляващото мнозинство! Това, че ГЕРБ не може да си гарантира кворум от управляващото мнозинство е проблем на ГЕРБ, а не на опозицията! 

Вие не можете да управлявате собственото си присъствие в залата, а се опитвате да управлявате България!

 

Г-жо Цачева,

Вие изчерпахте лимита от доверие, с който заехте този пост. Затова Ви призоваваме да подадете оставка, за да се прекрати тази срамна практика и да бъде изчистено името на парламента!


Понеже Ви познаваме достатъчно добре и не вярваме, че сте способна на подобно морално извисяване, то настояваме:

1. Поименните проверки да се правят само от заместник-председател от опозицията.
2. При проверките присъствието да се декларира от всеки народен представител чрез ставане и ясно артикулиране на присъствието („аз", „тук") и стенографиране на тази лична волеизява. Така отговорността ще се носи от народните представители, а не от проверяващия.
3. Резултатът от проверката да се оповестява публично и това да бъде базата за кворума при следващите гласувания.
4. При намаляване броя на гласуващите под 121 работата на събранието да се прекъсва автоматично. Абсурдно е да се формира „кворум в кворума" и решенията на парламента да се приемат с 61 гласа!

Г-жо Цачева,

Народът, който Ви избра, вижда слабите Ви актьорски превъплъщения. Вие си избрахте роля в този сюжет за преброяване на мъртвите души. Но спомняте ли си как завършва великият Гогол историята си за Чичиков в една от частите на романа: „Той същия час се съблече, качи се в леглото и заспа тежко и дълбоко, по оня прекрасен начин, по който спят само щастливите хора, които не познават ни хемороиди, ни бълхи, нито пък силни умствени способности..."

И ВАС ЩЕ ВИ ПРИСПИ И ЩЕ ВИ ОТПИШЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, Г-ЖО ЦАЧЕВА! И ВАС!

20 декември 2010 г.