Бойко Борисов въвежда практиката на договорените конкурси в Столична община

Nov 04, 2008 Новини БСП 1 1595

БСП ще поиска Държавната финансова инспекция да провери всички обществени поръчки в Столична община от последната една година, но ако има нужда - ще бъдат проверени и предходните 2 години от управлението на Бойко Борисов в София

БСП ще поиска Държавната финансова инспекция да провери всички обществени поръчки в Столична община от последната една година, но ако има нужда - ще бъдат проверени и предходните 2 години от управлението на Бойко Борисов в София. Това каза на днешната пресконференция председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров. По повод отстраняването на поредния зам.-кмет на столицата Овчаров заяви, че когато човек престъпва законите, той трябва да понесе своите наказания. В случая обаче е важно и кой носи моралната и политическа отговорност, категоричен беше Овчаров. Председателят на столичните социалисти  припомни, че в рамките на мандата си столичният кмет Бойко Борисов се освобождава от втори заместник кмет, както и от шефа на Инспектората на Столична община. По думите на Овчаров човекът, който носи моралната отговорност за случващото се в общината, остава недосегаем. Той попита и защо след като Бойко Борисов е разполагал със записа, не го е предал веднага на разследващите органи.

Този път не става дума за поредния скандал, каза още Овчаров и допълни - договорените конкурси са практика в Столична община от последните няколко години. Овчаров припомни, че преди няколко седмици общинските съветници на БСП в София са запечатали в кутия името на победителя в поръчката за чистотата на столицата. Сега поради неизвестни никому причини конкурсът за чистотата се отложи за неизвестен период от време. „Вероятно се търси начин фирмата да бъде сменена”, каза Овчаров.

На днешната пресконференция беше представен и проектът на БСП за изменение и допълнение в Закона за избор на народни представители. Целта на партията е от една страна да мотивира на хората да участват в изборите и от друга  - укрепване на партиите, които участват в политическия процес, отбеляза зам.-председателят на ПГКБ Мая Манолова.

Проектът на БСП предвижда въвеждане на смесена избирателна система и запазване на досегашните 31 избирателни района. Всяка политическа партия или коалиция ще има възможност да издигне свои пропорционални листи в рамките на тези райони, свои мажоритарни кандидати. Не считаме, че преференциалното гласуване, което беше изпробвано на евроизборите е начинът, по който хората могат да бъдат мотивирани да отидат до избирателните урни, защото в такъв случай те просто ще участват във вътрешнопартийните битки, ще пренареждат една предварително предложена им от съответната партийна централа листа, заяви Манолова.

Предвижда се и актуализация на избирателните списъци чрез въвеждане на активната регистрация, като по този начин ще се прекрати практиката за манипулиране на изборите. Така ще бъдат отчитани гласовете само на тези, които в изборния ден са подали реално своя глас за един или за друг кандидат. По време на изборите всеки гражданин ще гласува с 2 интегрални бюлетини – едната за съответната партийна листа, а другата за предпочетения от него мажоритарен кандидат от съответния избирателен район. БСП предлага още да се създадат избирателни секции за хората, които имат здравословни проблеми и не могат да стигнат до урните.

Инициативни комитети ще могат да участват в изборите, но с по-голям праг – по-голям брой депозити и подписи. Манолова съобщи, че ще бъде създадена работна група от всички парламентарни партии по Закона за политическите партии, която ще предложи краен вариант на документа. Целта е да се ограничат партиите фантоми, поясни депутатът от ПГКБ.  

По време на пресконференцията секретарят на ИБ на БСП Кирил Добрев оповести и предстоящата Национална младежка среща, която ще се проведе на 9 и 10 ноември в гр. Пловдив. Срещата ще протече под мотото „Запознай се с нашите...” като младите социалисти ще имат възможност да дебатират в рамките на три тематични панела: „Запознай се с нашите идеи как да учим, за да работим”, „Запознай се с нашите идеи как да работим, за да успеем” и „Запознай се с нашите идеи как интелектът да победи мускулите в политиката” /или какви са принципите на доброто управление/. Срещата ще излъчи идеи и послания за следващия мандат на БСП, каза в заключение Добрев.

 

 

Пресконференция

след редовно заседание на ИБ на ВС на БСП

 

 

 

Жанет Пашалиева: Добър ден. Завърши заседанието на Изпълнителното бюро. Бяха обсъдени няколко теми. Една от тях беше за манипулираните конкурси за транспорта в София, както и позицията на БСП по избирателния закон. Разглеждана е и информация за младежката среща на БСП в Пловдив. По първата тема давам думата на Румен Овчаров.

 

Румен Овчаров: Уважаеми колеги, аз бих искал само да направя едно уточнение, че този път не става дума за поредния скандал или медиен балон. Сами виждате, че нашите общински съветници и БСП не подходи по този начин. Ние искахме първо да бъдат изяснени обстоятелствата по случая. Службите да си свършат работата и едва след това да бъдат информирани медиите. Искахме не да бъдат правени медийни събития, а да решим един от ключовите проблеми на София, защото този проблем съвсем няма да се реши с оставката на един от зам. кметовете. Предварително оповестените победители в конкурсите са нещо, което е практика през последните три години. Много добре си спомняте, че само преди месец в ГС на БСП беше запечатан плика с евентуалния победител на един точно такъв конкурс. Ставаше дума за конкурса за обработка на отпадъците в София. Сега по неизвестни на никого причини обявяването на резултатите от конкурса е отложено от края на месец октомври до неизвестен период от време.  

Има ред други примери по фирмите, които ремонтират столичните улици и начините, по които са избрани. По транспорта, за които става дума в момента. Искам да ви кажа, че сега от името на ИБ на БСП ще помолим Държавната финансова инспекция да провери всички обществени поръчки за последната една година. Съвсем не е въпрос за оставката на един или друг кмет. Бойко Борисов се освобождава от втори зам. кмет. Единият беше Милорд Михайлов, който беше нещо обърквал по конкурса за отпадъците плюс началникът на инспектората му в началото на годината за едни чистения на улици, които никой не беше забелязал, че са чистени. И стават като, че ли много случаите, в които поемат отговорност така наречените бушони, а моралния стожер на партията ГЕРБ стой недосегаем. . Трябва да попитаме кой носи моралната и политически отговорност за случващото се в Столичната община.

Искам също така да ви кажа, че това, което се случва в СОС е умален вид на това, което ще се случи в държавата ако не дай боже след няколко месеца ГЕРБ дойде на власт. Точно това, за което говорим, предварително решените конкурси, кръговете от котараци, които печелят предварително конкурсите си ги разделят ще разделят по същия начин цялата. Това е, което мога да кажа като оценка и , че нашите общински съветници ще продължат да работят по разкриването на подобни злоупотреби. Може би ще изчакаме още няколко дни и ще отворим името на фирмата, която е затворена в плика, тъй като сега се търсят начини да не е точно тази фирма, а да бъде друга фирма, чрез която пак същата фирма да спечели за да може да се позамажат очите на общественото мнение в България. Искам и вашето съдействие. Не става дума за медиен скандал, а за практика. Тука става дума за начин на управление, от който очевидно България няма никаква нужда. Благодаря ви за вниманието.

 

Жанет Пашалиева: Благодаря. Сега Мая Манолова ще ви разясни позицията на БСП по избирателния закон. Заповядайте.

 

Мая Манолова: Готови сме с проекта за изменение и допълнение на закона за избор на народни представители, в който предвиждаме въвеждането на смесена избирателна система. Не предвиждаме промени в изборната география. Предвиждаме в нашите предложения същите 31 избирателни района като съществува  възможността всяка политическа партия и коалиция да издига своите мажоритарни и пропорционални кандидати. Считаме, че издигането на мажоритарни кандидати е това, което очакват хората да чуят от нас и това е истинското въвеждане на повече мажоритарност в избирателния процес. Не считаме, че преференциалното гласуване , което беше изпробвано на евроизборите е начинът, по който хората могат да бъдат мотивирани да отидат до изборните урни, защото в противен случай те ще участват във вътрешно партийните битки. Ще пренареждат една предварително предложена им от съответната партийна централа листа, което  няма да доведе до целите, които ние си поставяме с промяната в изборното законодателство, а именно провокиране, мотивиране на хората да участват в изборите от една страна и от друга страна укрепване на партиите като основни политически субекти, които участват в политическия процес.

Освен това ние предлагаме актуализиране на избирателните списъци чрез въвеждане на активната регистрация като по този начин ще прекратим съществуващите практики за манипулиране на изборите. Знаете, че най- честата манипулация е отразяване на вот от граждани, които изобщо не са  в страната или най- малкото не са отишли изобщо до избирателните секции и по този начин ще бъдат отчитани гласовете на тези, които са дали реално гласа си в изборния ден за един или друг кандидат. Привърженици сме на интегралната бюлетина като по време на избирателния процес всеки  гражданин ще гласува с две интегрални бюлетини. Едната е за съответната партийна листа, а другата за предпочетения от него мажоритарен кандидат в съответния избирателен район. Една наша стара отдавнашна идея е да се направят подвижни избирателни секции за избирателите, които имат здравословни проблеми. Такива, които не могат да стигнат до избирателната секция самостоятелно. До този проект се стигна чрез един продължителен дебат както в средите на БСП, така и в управляващата коалиция, така и между всички управляващи партии. Беше взето и мнението на гражданското общество. Считаме, че въвеждането на смесена избирателна система и издигането на мажоритарни кандидати в съществуващите избирателни районни е средството, чрез което ще върнем доверието на хората към изборния процес.

 

Жанет Пашалиева: Благодаря. В края на седмицата ще се проведе. Национална младежка среща в Пловдив. За съдържанието и целите на тази среща ще ви запознае Кирил Добрев.

 

Кирил Добрев: И ние вече сме готови с националната младежка среща. Само да ви припомня, че ще се проведе на 09-10. 11. 2008г. в Пловдив. Ще присъстват по един представител от всяка една община в България плюс градовете с регионално деление, по един човек от район. До този момента са се регистрирали около 380 делегата. Срещата ще се проведе в конгресния център в Пловдив. Името на срещата ще бъде-  Запознай се с нашите…..”. Прилича на култовата комедия с Робърт Де Ниро. Може би ние малко така си приличаме. Едно консервативно семейство и едни млади хора, които искат да водят своя живот в рамките на същото това семейство. Тук ще добавим идеи. Ще поработим по три теми: запознай се с нашите идеи, как да учим, за да работим; запознайте се с нашите идеи как да работим, за да успеем; и така най интересната дискусия - да се запознаем с идеите как интелектът да надвие мускулите в политиката. Всичко това, което се случва в последно време показва, че въпросната тема ще бъде най- дискутирана. Ние младите в БСП сме категорично против мутрите от преди 10 години, които влязоха в икономиката към днешна дата да бъдат част от политическите процеси в България.  Срещата ще бъде работна, тя ще излъчва идеи и послания за нашия втори мандат.

 

Жанет Пашалиева: Благодаря. Въпроси?

 

Таня Петкова (Медиапул): Какво ще правите с Таня Найденова чието име изплува в така наречения скандал?

 

Румен Овчаров: Нека не бъркаме отговорностите. Аз имам право да говоря за морална отговорност, защото по същия начин преди две години когато говорехме какво се случва в столичната топлофикация на мен ми се казваше- Овчаров ти да мълчиш, защото еди какво си. И стана така, че виновните станаха невинни, а невинните - виновни. Няма никаква логика в момента да се опитваме да замажем отговорностите като политическа партия по уреждането на конкурсите и спечелването на конкурсите то фирми, които са и спонсори и участници в създаването на ГЕРБ със споменаването на името на една общинска съветничка от БСП, която в контекста на всичко, което се случва няма нищо общо с това, което се случва и, за което става дума. Така, че нека не прехвърляме отново топката от болната глава на здравата. Ако имаме някакви притеснения, нямаше да се занимаваме с всички тези разкрития и да предоставяме данните на ДАНС и нямаше да искаме пълно изясняване на истината по този случай.

 

Таня Петкова (Медиапул): След като споменахте, че сте имали записа преди два месеца, защо чак сега излиза?

 

Румен Овчаров: Аз мисля, че го обясних. Когато човек пристъпва определени граници той трябва да бъде наказан по законите на държавата и да поеме отговорност по законите. Когато се вдигне медиен шум службите очевидно не могат да свършат своята работа по доказването на подобно престъпление. Един доста елементарни юридически познания ни подсказват, че един такъв запис сам по себе си не е достатъчен като доказателство за осъдителна присъда на когото и да било.

 

Жанет Пашалиева: Други въпроси? В- к Стандарт, заповядайте.

 

Боряна Йотова (Стандарт): За какъв срок искате финансовата инспекция да провери общинските дружества в София?

 

Румен Овчаров: Ако има необходимост и за предишните две години от мандата на кмета Борисов. Да  видим какви практики ще се докажат, тъй като те не са от последната една година. Те очевидно са започнали да се създават още в първите години на кметуването на г-н Борисов.

 

Боряна Йотова (Стандарт): И въпрос към Мая Манолова. Има ли яснота каква е подкрепата от коалиционните партньори по въпроса за промените в изборното законодателство.

 

Мая Манолова: Дебата в парламента затова е дебат, за да се чуят различните мнения и в крайна сметка да се стигне до общо действие на парламента. Няма нищо лошо в процеса на този дебат някой от политическите сили да променят своите първоначални становища. Аз лично съм оптимист за нашия  законопроект, в чиято подкрепа са дебатирали различни граждански организации и също така има и една промяна в положителна посока в позициите на нашите коалиционни партньори в НДСВ. Те предпочитат на  първо място преференциалното гласуване, но не  изключват възможността да преосмислят своята позиция. Все пак за да се стигне до конкретно решение законопроекта трябва да стигне в парламента. Да се видят законопроектите и на другите политически сили.

 

Жанет Пашалиева: Вестник „Сега” и после вестник „Земя”.

 

Веселина Гарчева (Сега): По колко мажоритарни кандидати ще се издигат? Нещо за активното регистриране? Как върви работата по закона за политическите партии?

 

Мая Манолова: Нашият законопроект както вече казах не предвижда промяна в избирателните районни. Те остават 31, в които могат да бъдат регистрирани пропорционални партийни листи, могат да бъдат регистрирани и мажоритарни кандидати. Естествено, че всяка политическа сила може да издигне по един мажоритарен кандидат. Също така да регистрира и една листа. Считаме, че  промяна в изборната география шест месеца или девет преди изборите не е най- добрата практика и това влияе на крайните изборни резултати.

Мажоритарния избор затова е мажоритарен защото се избира само един кандидат от район. Такива са нормалните европейски практики. Поне на мен не ми е известно от един район да влизат по няколко мажоритарни кандидати.

По отношение на активната регистрация предвиждаме в интервал до 30 дни преди изборния ден българските граждани да могат да се регистрират за участие в изборите. Това ще бъде съпътствано с една широка информационна кампания. По този начин разчитаме също така да повиши избирателната активност. Необходим е разговор за избирателната активност, за начина на гласуване, за това какви са възможностите на гражданите да участват в избирателния процес. Това трябва да бъде широко рекламирано за да повиши интереса на хората към изборите. За тези, които не направят това остава възможността да участват и да се регистрират в самия изборен ден. В избирателните списъци няма да бъдат отбелязвани техните лични данни, техните ЕГН- ета. По този начин ще бъде невъзможно избирателните комисии просто да отбелязват граждани без да са отишли до избирателните урни просто, защото е много сложно да бъдат съчинени във хода на изборния ден ЕГН- та и лични карти. Всъщност за всички, които следят от близо нарушенията на изборите са наясно, че това е често срещана манипулация- да се отчита даден вот на  хора, които изобщо не са отишли да гласуват. Що се касае до закона за политическите партии, миналата седмица правната комисия изработи общ законопроект, който беше представен на парламента. Срокът за внасяне на този общ законопроект изтича утре. Ще бъде създадена  и работна група с представители на всички партии в парламента, която ще обобщи направените предложения и ще направи предложения на правната комисия. В крайна сметка усилията са в една посока, да се ограничи участието на партиите фантоми.  Ще видим кой е максималният начин това да се случи и да се осигури прозрачност във финансирането на политическите партии.

 

Жанет Пашалиева: Вестник „Земя”.

 

Милена Николова (Земя): Запазва ли се 4% праг за влизане в парламента? Кога се счита за избран мажоритарния кандидат?

 

Мая Манолова: Прагът остава 4% както за политическите партии, така и за коалициите на политическите партии. Поне това е предложението на проект, а мажоритарния кандидат се счита за избран тогава когато  е получил най- много гласове в съответния избирателен район независимо от това какъв процент от гласовете са подадени за него. Това е и логиката на всички мажоритарни избори, което е и нашето предложение.

 

Сирма Мишева (ВТК): Б. Борисов заяви, че с този запис се правят опити още от преди две години той да бъде изнудван.

 

Румен Овчаров: Този  въпрос, защо на мен ми го задавате. Задайте му го на него. Защо като са го изнудвали той не е сезирал съответните органи? Въпросът не е към мен. Благодаря ви.

 

Жанет Пашалиева: Други въпроси. БГ НЕС, заповядайте!

 

Димитър Димитров (БГ НЕС): Как технически ще се разбере личността на гласоподавателя?

 

Мая Манолова: Всички, които  се регистрират 30 дни преди изборния ден ще присъстват в избирателните списъци със всички свой лични  данни както е било до сега. И това е с цел да не се обременяват избирателните комисии с дописване в самия изборен ден.  За тези, които отидат направо в изборния ден да упражнят своето право на глас, те ще фигурират в съответния списък със своето име и ЕГН. След като  упражнят правото си на глас техните  лични данни ще бъдат дописани в избирателния списък за да може да се направи съпоставка за коректността на извършеното гласуване. Тоест, че това е избирателят, който живее в районна на  тази избирателна секция и, че той има право на глас. И чрез сравняване на данните, които се намират в личните карти. А за тези, които желаят да гласуват по настоящ адрес ще съществува възможността, която съществуваше и до този момента да се записват в съответните списъци по настоящ адрес 14 дни преди изборния ден. така няма да има български граждани, пред които да има каквото и да е препятствие да упражнят правото си на глас ако те желаят да направят това. От друга страна ще бъдат избегнати изборните манипулации. Сега ще можете да се явите да гласувате по постоянен адрес като се сравнят данните от личната ви карта. Това, което няма да можете да направите е да гласувате по настоящ адрес ако не сте се записали предварително.

 

Жанет Пашалиева: Вестник Дневник.

 

Биляна Георгиева (Дневник): Само партии и коалиции ли ще могат да излъчват мажоритарен кандидат?

 

Мая Манолова: За сега предложението, което сме направили в нашия проект допуска участието на инициативни комитети. Все по- висок праг за тях и за политическите партии е представянето на по голям брой подписи и по- голям брой паричен депозит.

 

Биляна Георгиева (Дневник): Колко по- голям депозит?

 

Мая Манолова: Подписите са в съответствие с големината на избирателния район ако питате за мажоритарните кандидати. Като мисля, че започват от 5500 за по- малките райони и завършва на 10 000 за по- големите, от които се избират кандидатите. Уседналостта е  въпрос, който ще се дебатира в парламента и в крайна сметка ще се приемат някой от вариантите, които бяха възприемани при провеждането на парламентарните и евроизборите.

 

Жанет Пашалиева: Вестник „Труд”. Заповядайте, Красина.

 

Красина Кръстева (Труд): Как записа е попаднал у вас?

 

Румен Овчаров: Едва ли трябва да обяснявам на в. Труд, че и ГС на БСП и групата общински съветници имаме пощенски кутии.

 

Жанет Пашалиева: Има ли още въпроси?

 

Таня Петков (Медиапул): Как ще коментирате идеята изборите да се проведат в един работен ден?

 

Мая Манолова: В българската конституция е записано, че изборите се провеждат в един неработен ден в цялата страна. Ако искат колегите от НДСВ да извършват тази промяна както и да въведат задължителното гласуване. Задължително това трябва да мине през конституционна промяна, за която според мен няма достатъчно време и подкрепа в рамките до парламентарните избори.

 

Жанет Пашалиева: Колеги, благодаря ви.