БСП ще бъде основна политическа сила още десетилетия

Дек 19, 2010 Новини БСП в медиите 0 1246

Лидерът на БСП Сергей Станишев в "Годината" на "Дарик" радио

Лидерът на БСП Сергей Станишев в "Годината" на "Дарик" радио.

Трите най-важни неща, които свършихте през 2010 г.?

Като опозиция?

Вие изберете като какво.

Първо, в голяма степен се възстанови доверието към БСП на хората, които са твърдият електорат, твърдите привърженици на партията, защото и те бяха разколебани. Второ, БСП се показа, особено през второто полугодие като категорична, ясна и все повече алтернативна опозиция. Това пролича особено например при приемането на бюджета, когато ние предложихме алтернативен бюджет. И третото е, като цяло за България какво се случва. Това е голямото чувство за тревога, което изпитвам от ставащото в държавата и от впечатлението, то не е само впечатление, то е анализ за това, че страната ни затъва. Няма посока на развитие. Има хаос в управлението. Има постоянно някакви PR ходове, скандали, изобщо, бих казал...

Добре, ама...

...че живеем в страната Скандалия вече.

...цифрите не говорят за затъване.

Кои точно цифри? Дойте да си поговорим с цифри.

България изнася, започва да изнася повече. Започва да произвежда повече, отколкото в най-силните времена на кризата.

Това откъде го взехте?

След малко ще чуете и управителя на централната банка за цифрите.

Ами нека ви кажа какви са данните. Първо, България ще приключи икономически на 0, няма да има растеж по същество. Може да докарат статистически до 0.1 или нещо подобно, но докато страните от ЕС започват да излизат от рецесията, ние сме си в сериозна рецесия и депресия. Това е факт. Второ, пълен провал е бюджетната политика на правителството. За първи път от 1996 г. ние имаме актуализиран бюджет в средата на годината, още през, юни и приходите за държавата за всички политики, които са необходими, са с 2 милиарда по-малко, отколкото през кризисната 2009 г., през острата фаза на кризата. Трето, ако погледнете, да износът се възстановява благодарение именно на растежа в ЕС, но вътрешното потребление продължава да се свива. Това са статистическите данни.

Какво не свършихте през 2010?

Опозицията ли? Ами опозицията не успя като цяло все още да бъде ясна и категорична алтернатива. Но много повече неща не свършиха правителството и парламентът.

Хайде да започнем подред. Сега за големия спор какво да правим с по-малкото пари, които имаме? Едната теза и тя, изглежда, е на левицата е, да ги раздадем по малко на всички, за да им е малко по-леко. Другата теза е, чухте впрочем, преди малко председателят на Народното събрание г-жа Цачева каза "нека нашите родители да стиснат зъби, както правят всички майки и бащи, защото ние трябва да построим стадиони и спортни зали за вашите деца. Трябва да си направим пътищата".

Извинявайте, но това са все празни приказки. Защо? Защото, първо, парите като разходи в общи линии не са по-малко. Само че въпросът е как се харчат, доколко ефективно. Най-големият проблем обаче е това, че не се събират приходите. Това, пак повтарям, е най-големият провал на ГЕРБ. Защото аз задавам постоянно въпроса къде са парите. Защо ги няма в държавния бюджет? След като 2008 г., последната година от нашето управление, БВП на страната беше 69 милиарда лева. От тях се събираха 27 милиарда и 400 милиона приходи и се разпределяха за всички политики и нужди на държавата. Сега за 2011 г. се планира БВП да бъде 77 милиарда, т.е. с 8 милиарда повече, нали така, но да се събират, като приходи в държавата с близо 3 милиарда по-малко, отколкото през 2008 г. Е, обяснете ми къде е тук елементарната логика? Аз знам къде са парите.

Къде са?

Те са в сивата икономика. Те са в контрабанда. Те са в точене на ДДС. И всички тези приказки празни, лаладжийски за това как се борят с контрабанда, как се борят със сива икономика, прелитайки над някакви къщи, не се покриват с реалните факти.

Тоест вашата теза е, че има пари и за магистрали, спортни зали...

Да.

...и стадиони и за коледни добавки...

Не се събират.

Ама въпросът тогава към вас е "ами вие защо не построихте спортни зали, стадиони, нови галерии".

Първо, строихме, и то усилено. Нека ви кажа, близо...

А, понеже премиерът не можа да се сети за много работи, построени преди него.

Ами, добре, нека аз...

Летището каза.

Летището, да...

Хайде сега...

Летище София е един пример, при това...

Хайде да кажете какъв.

...построено с европейски средства. Открито през 2006 г. Второ, от магистрала "Тракия", ако погледнете, са построени около 75 км, пуснати в експлоатация по време на нашия мандат.

Той го нарече четирилентови пътища без...

Моля?

...без документация за въвеждане в експлоатация.

Ами да спре да пътува тогава сега по магистрала "Тракия". Седемдесет и пет километра, 35 км е отсечката Бургас - Карнобат и още 40 км до Стара Загора отсечката. Двадесет километра от магистрала "Струма", "Южната дъга"...

Друго какво построихте?

...30 км от "Марица". Маса други обекти. Те са, знаете ли, хиляди публични обекти. В това число, ако щете и Спортната зала, тя беше стартирана по време на нашето правителство.

Премиерът изтъкна нещо, което си спомни добро за вас - южната дъга.

Да, и южната дъга.

Казва там, че и вие сте участвал във финансирането като...

Не и. Сто процента е държавно финансирането за южната дъга, 100 процента.

Тоест според вас няма избор пенсии или пътища?

Е, вижте...

Университети, студенти...

Не, всичко е въпрос на избор. Винаги е въпрос на избор и винаги е въпрос на баланси, защото то това е политиката - да избираш къде да се насочат средства, по какъв начин да бъдат изразходвани ефективно и полезно. И аз ще ви кажа, че намирахме този баланс. Тоест при не по-големи разходи, а като дял от брутния вътрешен продукт доста по-малки, отколкото при това правителство, ние харчехме 38 процента от БВП. Те харчат около 42 процента. От произведеното в България чрез държавния бюджет успявахме и да вдигаме пенсиите, в това число да има и коледни надбавки, и да се строят пътища. Вие знаете ли, че изцяло реновираните пътища са около 3000 км в нашия мандат, говоря за първокласната пътна мрежа. Новите пътища извън магистралите, които са около 130 км, са 500 км. Когато ГЕРБ постигне това, говоря за баланс магистрали и пътища от републиканската пътна инфраструктура, ще кажем, че сме се изравнили.

Смяната на...

Иначе досега всичко е приказки. И искам да ви кажа още едно нещо, мое наблюдение и анализ. Сега много се говори за инфраструктура. Това е важно, трябва да се строи, но ако говорим по логиката на премиера, спомнете си шума около тъй наречените необезпечени договори. Ще ви дам два примера на необезпечени договори на това правителство - магистрала "Тракия", едно, защото тя не е обезпечена.

Росен Плевнелиев каза те искат ние да не успеем да получим европейско финансиране и затова вдигат такъв шум.

Напротив, искаме, само че трябваше да бъде свършена работата много по-бързо. За "Люлин" не е... за... не за "Люлин", извинявайте, за "Струма" не е подадена апликационната форма, те нямат...

И вие... що не я подадохте вие?

Ами, защото... вижте, то нещата се вършат стъпка по стъпка, но стига са се извинявали с нас. Имаха досега година и половина.

Ако има някакво съвпадение...

Още един необезпечен договор впрочем е спортната зала, защото г-н Борисов разбира под обезпечен договор нещо, за което има 100 процента финансиране за цялата сума, и ми посочете, ако обичате един такъв договор в България и в това, което прави сегашното правителство. Един.

Ако си приличате по нещо със сегашния премиер, това е с проблемите в здравеопазването. Тази година кризата в здравеопазването...

А, не си приличаме.

...става събитие, смяната на здравни министри...

Абсолютно.

Той ги сменя по-често, но и вие ги сменяхте.

Аз смених само веднъж, само веднъж за четири години. Чакайте, за една година трима и веднъж смяна за четири години е много различно. И, второ...

Какъв е системният проблем в здравеопазването според вас? Хайде опитайте се да излезете от това. Сигурен съм, че може да кажете много силни думи за проблемите, които създава според вас сегашното управление, но очевидно е, че след като и вие на средата на мандата си сменяте здравен министър значи проблемът надхвърля това кой точно управлява.

Моето убеждение беше и е, че е необходима здравна реформа, но тя трябва да се прави умно, а не експериментаторски и хаотично, което внася, как да ви кажа, провал в системата и разпадане на системата. И изобщо няма да приема тезата, че те имат проблеми и ние сме имали проблеми. Те са съвсем различни. Едно е да имаш проблем в една система, която е най-сложна във всяка държава, във всяка държава - в Америка, където има 40 млн. изобщо извън системата на здравеопазване, в Англия, в България в това число, и това, което се случва сега - пълен разпад и хаос в системата, абсолютно липса на яснота какво ще се прави. Впрочем тя е отложена здравната реформа за пореден път до 2012 г. Защо знаете ли? За да минат изборите. А освен всичко останало и не знаят какво да правят.

Е, вие я отлагахте за всички избори.

Не, ние я изготвихме. Първо се прие здравна стратегия до 2015 г., където бяха разписани стъпките на реформата, поетапно обаче, защото не можеш да си правиш ескперимент с живота и със здравето на хората и системата трябва да бъде осигурена първо. Затова вложихме 500 млн. лв. инвестиции в капиталови разходи, в модернизация на болници, на техника, на апаратура, в 450 изцяло нови линейки, за да може, когато се стигне, в това число и до закриване на определени заведения, здравни, да има механизъм, който да даде достъп на хората до здравна услуга. А сега се прави какво? Урбулешката. Това тук не отговаря финансово на някакви параметри - закриваме или удушаваме финансово. Извинявайте, това изобщо не е подход. Това е абсолютно безотговорно, затова първият вот, който внесохме, беше вотът за политиката в здравеопазването и за пълния провал в тази област.

А всъщност резултатите от анкетата...

Да.

...показват, че вие сте познали.

Да, познахме, защото...

Кой е най-големият им проблем.

...се съобразявахме с това, което се случва и което засяга хората. Ще има впрочем, разбира се, и втори вот...

За какво ще е той?

Поводи има много. Един от възможните поводи е политиката на поход срещу духовността в България.

Това на ДПС предложението по време на първия...

Вижте, какво се случва - планира се ликвидация на Българската академия на науките. Значи, това за мен е престъпление, искам да го кажа много ясно, национално престъпление. Тази институция е по-стара от модерната българска държава. Тя е основана от най-видните български възрожденци. Сигурно има дефекти, то няма институция, която да няма дефекти, но това, което се прие в комисия от ГЕРБ и което ще влезе скоро в пленарна зала, просто е ликвидация на академията. А тя дава 60 процента от научния продукт на България. И какво ще ни приказват за това как ще догонваме Европа. Ще бъдем сервитьорите и гастарбайтерите на Европа, ако си ликвидираме науката. Впрочем същият поход се води срещу Софийския университет, най-големия и най-качествения държавен университет. Унищожава се българската култура - театри, маса други културни заведения, и това е един възможен повод, разбира се, има и достатъчно други, защото...

Например.

Ами например полицейският начин на управление. Защото...

Да, но хората изглежда, одобряват това, защото, първо, медиите номинираха полицейските акции като събитие.

Ами те са си събитие - само, че какво събитие? Знаете, списание "Тайм", едно от най-известните световни списания, има своята класация "човек на годината". То включва не само човек, който е свършил най-много хубави неща, но и най-много лоши неща. По този начин, нали, навремето сигурно и Мао е бил човек на годината на списание "Тайм", много други неща.

Ако правите някакви аналогии с нашата класация, ще ви припомня, че и вие бяхте политик на годината.

Ама, не, казвам, че човек на годината може да бъде със знак плюс и със знак минус. Това, което виждам, което все повече хора виждат - че ние се превръщаме в именно полицейска държава, в която има произвол на ръководството на МВР. Правят си, каквото им хрумне. Това, което министърът извърши в парламента - да чете специални разузнавателни средства, обвинявайки лекари български, че убийци, и го направи в противоречие със закона, той наруши закона, както и прокурорите, които огласиха тези СРС-та, защото в закона е казано ясно: "СРС може да се използва само за нуждите на разследването и на съдебния процес", а не за политическите нужди на ГЕРБ и на г-н Цветанов.

Какво става с делото срещу вас?

Ами не знам.

Понеже питах главния прокурор, ще чуят запис по-късно слушателите, той каза, че доколкото знае, се движи, защото той не го движи той... се движи и трябва...

Движи се, беше ми предявено обвинение...

Ама нали трябва да подписвате споразумение за глоба.

А какво споразумение, извинявайте. Аз не съм губил и не съм разгласявал класифицирана информация за разлика от г-н Дянков.

Тоест вие ще искате съдът да каже... т.е. ще искате да ви осъди евентуално съдът... вие ще искате да каже, че сте невинен.

Или да каже, че съм невинен, да, защото това е политически процес пар екселанс.

И няма да плащате глоби?

Защо, много смешно ще ми бъде и интересно, ако се окаже, че това, което направи например министър Дянков, той съзнателно в парламента разгласи класифицирана информация за споразумение тайно, засекретено между правителството и БНБ за... гарантиращо стабилността на банковата система. Ако се окаже, че това, видите ли, не е класифицирана информация, това ще бъде пример на ясна селекция и на двоен стандарт.

За колко се разбрахте да се строи "Белене" с руснаците?

Ами договорът за "Белене" е за 4 милиарда евро. В договора...

Ама сега това, че не може да...

В договора... нека да ви кажа. Естествено...

Няма... няма да можеш да си го ползваш.

Естествено беше, че имаше записан индекс, инфлационен, който се основаваше на данни на Евростат. Такова беше споразумението с руската страна.

И към завършването колко щеше да излезе този индекс?

По този въпрос водихме спорове и преговори с руската страна, само че искам да ви кажа две неща много ясно. Първо, няма никакъв европейски индекс: Европейски съюз-27, Европейски съюз-15, Европейски съюз - инфлация в България, който да обоснове цената 6 милиарда и 300 милиона евро, за която сега се говори от българското правителство. Това е абсурд. Това е по мое...

Ама, то не се говори от българското, то от руското се говори.

Ама, чакайте, чуйте изказванията на представителите българското правителство.

Те казват, че не са съгласни с тази цена. Нека бъдем коректни.

Когато беше тук Кириенко, говориха за 6 милиарда и 300. Значи, това е абсолютно неприемлива цена, тя е поне...

А колко... добре, индекса вие като го знаете, колко излизаше, че ще...

Значи, минималното оскъпяване за всички години щеше да бъде 400 милиона.

Тоест, че...

При най-ниския възможен индекс.

А при най-високия?

При най-високия не повече от 5,8.

Тоест до 5,8...

До пет милиарда. Но аз искам да ви кажа - това е най-лошият вариант. А българската страна има козове. Трябваше, когато идваше г-н Кириенко, българският премиер да му каже "извинявайте, г-н Кириенко, но за какви 6 милиарда и 300 или 400 милиона говорите, има техническо забавяне от руската страна в проекта, това забавяне е заради вас, не заради българската страна. Затова няма да приемем такъв индекс". Това трябваше да се направи. И още едно нещо, с което много се злоупотребява и премиерът злоупотребява, и други хора, в това число чух сега г-жа Цачева, ами извинявайте, обаче за "Белене" не е планирано да се финансира с бюджетни пари никога. И от предишното правителство, както и за "Цанков камък". В "Цанков камък" няма един лев от бюджетни пари. Спомняте си онези приказки "колко километра магистрали или бетон ще е можело да се излеят с парите от "Цанков камък". Ама няма там бюджетни пари. Няма. И искам да кажа още нещо едно нещо, което просто ме потресе вчера, то е много характерно за управлението на ГЕРБ. Приема се изборен кодекс, основен приоритет на ГЕРБ. Важен закон за хората, защото той засяга фундаментално тяхно право и се приема чрез лъжа, чрез лъжа. Освен че държат да го прокарат силово...

Каква лъжа?

Ами вчера нямаше кворум в парламента. Огромна част от текстовете, които се приемаха...

Те веднага някои ще кажат "а по ваше време пък зер имаше винаги кворум", като приемахте закони.

Не, извинявайте, това, което видях вчера, никога не го бях виждал в българския парламент, все пак доста съм наблюдавал неговата работа. Поискахме в 10 часа вечерта проверка на кворума. В залата имаше физически не повече от 90 - 95 народни представители. Обявиха, че има кворум, това значи над 121. С лъжа се приема основен закон, който ще засяга правото на българските граждани, които впрочем рязко се ограничават - и на жителите на малките населени места да си избират кметове, и на жителите на София, Варна и Пловдив да си избират районните кметове, и се създават условия за манипулации и за служебна победа на ГЕРБ, и всички останали приказки са абсолютно лаладжийски измислици.

Създаването на АБВ попада в петицата според медиите, а и 7 процента от хората го припознават за събитие на 2010 г. Вие мислите ли, че е събитие?

Ами събитие е, когато се създава една неправителствена организация.

А знаете ли колко неправителствени организации се създават?

Ами, когато президентът стои зад такава организация, това си е нормално да бъде събитие. Въпросът е...

Какво отговаряте на всички тълкувания, че това е разцепването на БСП, даже краят?

О, краят на БСП... това е много силно преувеличено и някой може да сънува това, но искам дави кажа - със Сергей Станишев, без Сергей Станишев, БСП ще бъде основна политическа сила още дълги десетилетия. Знаете ли защо? Защото страната ни има нужда от лява партия, от социална партия и от демокартична партия.

А защо ви няма, в 2010 г. явно не ви припознават хората. Ето, сто медии питаме, най-обективно и честно събираме събитията, политиците. За първа година няма извън управляващите някой, който да попада в тая класация, но това по-скоро отразява и като че ли едно мислене още да не виждат в БСП алтернатива хората.

Ами аз затова ви казах, че имаме още много работа да свършим, за да бъдем припознати именно като алтернатива. Вече ни припознават като ясната и категорична опозиция. Постепенно повече хора започват да ни разглеждат и като алтернатива, но ни чака още сериозен път.

Общ кандидат за президент ли ще имате със сегашния президент, имам предвид по модел, ето, както в Бразилия, действащият президент застава зад една кандидатура?
Ами аз смятам, че е съвсем естествено, бих казал задължително, БСП да води разговори със сегашния президент, на когото не му е все едно кой ще го наследи като държавен глава, за най-подходяща и възможна кандидатура.

Ивайло Калфин?

Аз не бих се спирал върху имена. В главата си имам доста кандидатури, които са възможни, поне 5, и то много силни кандидатури, със сигурност по-силни от г-н Цветанов, който според мен вече в голяма степен загуби морален кредит пред българите заради темата с неговите апартаменти, заради полицейщината, заради арогантността, ако щете, на неговото поведение, по-силен и от други кандидати на ГЕРБ.

А дали вие ще успеете на финала да кажете по едно нещо, добро нещо, което са направили вашите предшественици и сега вашият наследник на поста министър-председател през десетилетието, което изпращаме през 2010 г.?

Първо, разбира се, десетилетието беше много напрегнато и динамично. Аз смятам, че най-голямото събитие на това десетилетие е влизането на България в Европейския съюз, и знам...

Бойко Борисов беше убеден, че вие сте подписал договора даже...

Не съм подписал договора...

...и ви го приписа като най-големия ви успех.

Свършихме огромна работа, защото имаше огромно изоставане. Бяха поети ангажименти, но не бяха изпълнени. И членството не беше гарантирано с подписването на договора.

Така, изтъкнахте вашата теза.

Ако говорим за... аз изобщо не съм човек, който смята, че от мен започва и от БСП започва, нали, животът и приключва с нас.

Кажете ей сега първо за Бойко Борисов едно добре нещо, след това...

Първо ще кажа за г-н Сакскогубргготски. Според мен негова...

Нали ви беше коалиционен партньор.

Не, хронологично.

Не, то ако трябва честно да почнем, трябва да почнем с Иван Костов, нали, защото десетилетието...

Да.

...завърши неговия мандат.

Ами за правителството на Иван Костов, ако питате, значи стабилизираха финансово страната, което беше важно. Започнаха преговорите за членство в ЕС. Тогава паднаха и визовите ограничения, черният списък. Това са три неща достатъчно сериозни. Бих могъл да кажа, че най-големият дефект на неговото управление беше, първо, приватизацията на огромни държавни активи на много по-ниска от пазарната цена и, второ, стремежът всичко да се политизира и конфронтира. Ако говорим за управлението на г-н Сакскобургготски, голямото постижение и принос според мен е нормализацията на атмосферата в страната, премахването на тази конфронтационност и озлобление, които доминираха по време на правителството на ОДС. И, разбира се, членството и в НАТО, и разговорите, преговорите с ЕС. И като цяло страната вървеше добре.

Тоест НАТО вече дефинитивно за БСП е много добре, че стана.

Това е важно за националната сигурност на страната.

Така.

За какво говорите?

Така, важно е. Прескачаме.

Това го прескачаме, казал съм достатъчно.

Да, казахте, така. И стигаме до Бойко Борисов. Едно добро нещо, което виждате?

Значи, това правителство е силно от гледна точка на медийното си поведение, на пиара и на представянето на това, което са свършили. Имаше в началото специално по-високо доверие към него, както към всяко ново правителство от страна на европейските институции и по-ниски критерии, бих казал. За лошите неща няма да говоря, защото те се случват всеки ден, все повече хора ги виждат. И, знаете ли, проблемът е, че цената за некомпетентността, за хаотичността, за всичко останало плаща всеки един българин, от най-бедния до най-богатия.

Е, отворихте пак така нещата. За да представяш нещо медийто, сигурно все пак нещо си свършил. Кажете нещо, което се покрива и в медийните представи, което е вярно свършено.

Това управление е по-централизирано и по-решително от предишното управление просто защото...

Решително управление.

...просто защото... вижте, сега ще ви кажа. То е решително по форма, много често не по съдържание.