Сергей Станишев: Управляващите се превръщат в заложници на ДС

Дек 16, 2010 Новини БСП 0 1680

Поведението, което господин Младенов демонстрира, е ориентирано не към това как да се решава проблемът отговорно пред държавата, пред това как стои България в чужбина, а като че ли предрешава нещата

Поведението, което господин Младенов демонстрира, е ориентирано не към това как да се решава проблемът отговорно пред държавата, пред това как стои България в чужбина, а като че ли предрешава нещата. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след срещата на ръководството на Коалиция за България с министъра на външните работи Николай Младенов по повод списъците на дипломати, които са били агенти и сътрудници на ДС. Лидерът на БСП изтъкна, че темата е много сериозна и по тази причина е неразбираем медийният пиар, който правят премиерът и външният министър.

Станишев беше категоричен, че ПГКБ няма да подкрепи лустрационни текстове в законодателството. „Това е наша принципна позиция - трябва да се знае миналото, затова беше приет законът, но институциите носят отговорност за действията и за кадровата политика", заяви председателят на ПГКБ. Той изрази несъгласието си с вкарването на този въпрос в пленарни дебати, без да се търси разумно съгласие. „Не е разумно да се каже - нашата ПГ ще напише текст на декларацията, ако искате се присъединете", заяви Станишев.

Според председателя ПГКБ, заради подхода си управляващите се превръщат в заложници на ДС и на това кой как е написал едно досие, как го е манипулирал, кои са унищожени, кои не са унищожени и кой е действащ и до този момент. „Най- малкото ГЕРБ ще бъдат морално уязвими", отбеляза Станишев и изтъкна, че има един министър, който е бил агент на ДС и народни представители от ГЕРБ, които също са били служители на ДС.

Според председателя на ПКГБ, е неразбираемо защо правителството, знаейки че въпросът ще възникне,  не се е опитало да проведе предварително разговори и консултации с президента - как да се реагира, след като излезе този списък, така че авторитетът на България да не бъде засегнат и как да се действа оттам нататък. „Казах на министър Младенов - нормалното беше не от министър-председателя да има коментари, отделен отговор от президента, а да се седне между правителството и президентската институция, които имат най-пряко отношение и отговорност към външната политика, към назначаването на посланиците и да преценят точните и правилни стъпки", заяви Станишев. По думите му би било глупаво и безотговорно, ако се стигне до конфликт между институциите. Председателят на ПГКБ беше категоричен, че репутацията на страната ни няма да спечели от темата.