БСП предлага създаване на парламентарна комисия по дигитализация

БСП ще внесе предложение за създаване на комисия по дигитализация, информационни технологии и иновации в Народното събрание

„Създавайки тази платформа в най-висшия държавен орган, много по-лесно ще бъде за България да защитава своите национални интереси в темите, които ще определят бъдещето ни през следващите години. Това е стъпка към създаването на електронна здравна карта и електронни регистри за премахване на бюрокрацията по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова и създаване на електронно правителство.” Това заяви народният представител от БСП Благовест Кирилов. Той изрази увереност, че всички асоциации в сектора ще подкрепят това предложение, като много от тях споделят проблемите и нуждата от създаване на подобен орган и това е видимо от внесени от тях писма до председателя на Народното събрание , както и председателите на всички парламентарни групи.

Експертът в сферата на технологиите подчерта, че България заема едно от последните места в Европейския съюз по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката. Той допълни, че в същото време България има всички дадености, за да се превърне във водеща дестинация за изнесени софтуерни услуги.

Благовест Кирилов изтъкна, че е крещяща нуждата от завършване на процеса по синхронизация на българското законодателство в сферата на дигиталните технологии с европейското, законови промени и инициативи за догонване по показателите за иновативност и условията за бизнес с висока добавена стойност в България, както и постигане на по-бързи темпове на дигитализация на икономиката и услугите за гражданите.

„Единствено чрез действия днес така можем дългосрочно да  запазим работещите и компаниите в сектора. А резултатът ще е видим от всеки един от нас!”, заяви Кирилов.