Оптиките са заплашени от фалит

Дек 16, 2010 Новини БСП 0 1485

Законът за здравето е вече в сила, а все още не е изяснена същността на договорите, които трябва да се сключват с офталмолозите

Законът за здравето е вече в сила, а все още не е изяснена същността на договорите, които трябва да се сключват с офталмолозите. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов след среща на депутати от Коалиция за България с представители на Националната асоциация на българските оптици и оптометристи. Разговорът се проведе по искане на Асоциацията заради проблеми, възникнали в резултат на измененията и допълненията на Закона за здравето. Промените предвиждат осъществяването на дейност от оптиките в страната по договор с офталмолози. От Асоциацията изразиха притеснението си, че с промените се ограничава правото им да упражняват професията си, ограничава се конкуренцията в бранша и има предпоставки за нелоялно привличане на клиенти. Има риск част от оптиките да фалират, като сериозни затруднения ще имат оптиките в малките населени места. От Асоциацията обясниха, че  офталмолозите са доста по- малко от броя на функциониращите оптики.

Ангел Найденов изтъкна, че ПГКБ не подкрепи на първо четене ЗИД на Закона за здравето.  Той обяви, че членовете на здравната комисия  от левицата са поели ангажимент да потърсят разговори с министъра на здравеопазването за прецизиране на формулировката, която засяга дефинирането на дейността на оптиците. Найденов обясни, че в наредбата по прилагане на закона дейността е регламентирана като здравна консултация, от което възникват и част от затрудненията. „По- скоро трук трябва да се говори за консултация, а не здравна", добави депутатът. „Съгласихме се с резервите на представителите на Асоциацията, че това са промени, които не просто не са били консултирани с хората, които са пряко засегнати, а дори не са били уведомени, че се готвят промени. Това според нас е неуместно", каза още Ангел Найденов. По думите му проблемът засяга и интересите на потребителите и пациентите.