Корнелия Нинова: Според внесените законопроекти ние сме най-последователни, принципни и стабилни

Апр 19, 2021 Новини БСП 0 599

Хората да съдят по действията, а не само по думите

„В първия ден на парламента имаше много солидно анти-ГЕРБ мнозинство, на втория ден започна да се променя. Започнаха т. нар. „шарени мнозинства“. ДБ гласува странно с ДПС и си избраха общ председател на бюджетната комисия. „Има такъв наров“, „Мутри, вън“ и ДБ гласуваха против предложението ни за мораториум върху сключването на договори и назначения на правителството в оставка. Допускам, че ще има и други шарени мнозинства.“ Такова мнение изрази в предаването „Още от деня“ на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод началото на 45-то Народно събрание. Тя подчерта, че става въпрос за факти и че истинският критерий за това къде се намира една партия е когато се сравнят предизборните обещания и действията след това.

„Следете внимателно оттук нататък какво ще стане и ще видим“, призова Нинова. По думите ѝ  важно е къде се позиционира всяка партия с оглед решаване на проблемите на България.

„Хората трябва да съдят по действията, не само по думите“, категорична бе Нинова, като коментира проектите за закони, внесени през последните дни, които по мнението ѝ показват коя партия е последователна, принципна и стабилна. Тя изтъкна, че от законопроектите от първите дни ДБ са внесли промени в Закона за автомобилните превози и Закона за пътищата, ЗИД на Административно-процесуален кодекс, Закона за администрацията, Закона за електронното управление, където се създава  нова агенция, Закон за АПК, където трябва да се промени печат за документ. 

Нинова определи тези предложения като ненавременни. Обратното, БСП е предложила промените, които е обещала преди изборите, свързани с доходи, ковид, икономическа криза, ограничаване на харченията „през джипа“, преизчисляване на пенсии, грижа за второ и трето дете при осигурени родители; промени в Закона за възрастните хора, Закона за публичните финанси.

„От една страна – предизборни обещания, а от друга – фактите. Хората да оценяват кой къде се намира. Ние сме най-ясни, най-последователни и най-принципни“, обобщи Нинова.

Тя коментира, че с „новите партии“ БСП ще бъде съмишленик, ако имат съвпадения в позициите и програмите, какъвто е примерът с промените в изборните правила –  машинно гласуване, активна регистрация и видеонаблюдение. Но на масата сега стои въпросът за младите семейства и помощите за младите, и от левицата очакват да видят дали ще бъдат подкрепени по него. 

„Заявихме, че бихме подкрепили кабинет на ИТН, ако ни поканят на консултации и искат такава подкрепа. Ако не искат – ще трябва да приемат тази на ДПС. ИТН има избор – хората ги упълномощиха да упражняват властта. Или да направят правителство и да търсят подкрепа от някого, или да обяснят на хората защо ги пращат на предсрочни избори“, каза Нинова и припомни, че много мерки, сред които помощи за бизнеса, 60/40 и добавките за пенсионерите ще изтекат в края на април и някой трябва да поеме отговорност за управлението на страната.

Тя бе категорична, че да предложиш кабинет, да очакваш подкрепа за него и да не водиш разговори е абсурд. И още, че БСП не може да даде „на сляпо“ подкрепата си без да знае за какво.

„Ние се борихме за победа на тези парламентарни избори и не се получи. Властта ни беше предложена преди 4 години на тепсия. Отказахме заради принципи и морал в политиката. Ще постъпваме по същия начин – принципно, морално, стабилно“, уточни Нинова, като подчерта, че ролята на БСП в парламента ще бъде глас на разума, последователността, стабилността.

„Искаме да научим Борисов, че сме парламентарна република – изпълнителната власт се отчита на парламентарната“, заяви още Корнелия Нинова по повод последователните настоявания на левицата, че премиерът трябва да бъде изслушван и да се явява пред парламента. 

На въпрос дали е закъсняла подкрепата за президента Радев, Нинова коментира, че този въпрос е бил изкуствено вкаран преди парламентарните избори. Тогава по думите ѝ не е било времето за него. Тя заяви, че недостатъчно категорична подкрепа, която са видели избирателите на БСП, е била една причините за отлив на гласове от левицата. Но веднага след парламентарните избори е било направено това, което е обещала, а именно свикването на Националния съвет на партията и вземането на решение за подкрепа на президентската двойка.

На въпрос за искана оставка, Нинова припомни, че дни наред е бил разиграван „цирк“ –  Кирил Добрев, искайки нейната оставка, а Калоян Паргов – нов конгрес. Това е видяло обществото, излъчено от камерите пред „Позитано“. В Националния съвет, обаче, пред 150 души тези двама човека не са казали нищо по въпроса, уточни лидерът на социалистите Корнелия Нинова.