Никоя друга държава в ЕС не постъпва толкова безотговорно спрямо дипломатите си

Дек 15, 2010 Новини БСП 0 1578

За БСП огласяването на сътрудниците към ДС е едно неразумно действие

За БСП огласяването на сътрудниците към ДС е едно неразумно действие. Това заяви членът на парламентарната комисия по външна политика и отбрана и депутат от Коалиция за България Атанас Мерджанов. По думите му това ще бъде сериозен удар върху българската външна политика, която трудно ще преодолява отправените упреци към нея. БСП призовава МВнР и министъра на външните работи да се държи достатъчно отговорно и да запази достойнството и приноса на настоящите и бивши дипломати. „Те са изграждани през годините като достатъчно сериозни професионалисти и имат решаващ принос за формирането на новата българска външна политика, приемането ни в НАТО и в ЕС", изтъкна Мерджанов. Той беше категоричен, че българската страна трябва отговорно да се отнесе към тези авторитети. Според Мерджанов в случая става дума за накърняване на национални интереси и в определени случаи се засяга и сигурността на страната. „Никоя друга държава от ЕС не постъпва по такъв безотговорен и безрасъден начин", заяви депутатът от левицата.

 

 

 

ПОЗИЦИЯ

 

На 14-ти декември Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия оповести имената на посланици, генерални консули и зам.-ръководители на дипломатически мисии, които имат принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

БСП със съжаление констатира, че предупрежденията й при приемането на Закона се потвърждават с днешна дата и българската външна политика ще трябва да се справи с мащабен удар, който ще има тежки дългосрочни последици за нейното ефективно функциониране.

БСП подчертава, че зад огласените имена - както на действащи, така и на бивши дипломати - стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за създаването на новата външна политика на България, за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз. Ето защо настояваме ръководството на Министерството на външните работи да подходи отговорно и с необходимото уважение към засегнатите дипломати.

БСП подчертава, че разкритата от Комисията информация е с давност повече от 20 години и нейната стойност има единствено и само морални измерения. Ето защо възразяваме срещу всякакви призиви или намерения за отстраняване от длъжност на действащи дипломати или политически натиск за тяхното оттегляне.