Явор Божанков: Има математическо мнозинство срещу Борисов и ако пропуснем шанса да го отстраним, рискуваме да се завърне на бял кон

Апр 07, 2021 Новини БСП в медиите 0 1388

Мисията на БСП е да отстрани модела на Борисов

„Няма съмнение, че БСП претърпя тежка загуба на изборите. В основата на тази загуба е невъзможността да убедим българските граждани, че сме алтернатива. Макар да искахме вотове на недоверие, макар да напускахме парламента, макар да присъствахме на протестите – хората не повярваха, че не сме част от статуквото. Всички формации, които са били част от парламента и са участвали във властта, получиха жълт картон от избирателя, който се довери на единствената формация, която не е участвала в политиката под никаква форма“, каза Явор Божанков от БСП в „Тази сутрин“ по бТВ.

„Няма да подкрепим кабинет на Борисов под никаква форма. От позицията на третия нямаме право да искаме да водим някаква промяна, но можем да помогнем за нея. И ако хората не ни повярваха в 44-ия парламент, ще го докажем сега“, категоричен бе той.

На въпрос за оставката на Корнелия Нинова, Божанков отговори така: „БСП много често се занимава със себе си и то в критични моменти за държавата. Прекият избор на председател на БСП може да е много демократичен и много хубав, но той изисква три месеца тежка процедура. Влезе ли БСП като политическа сила в 3-месечна процедура по избор на нов председател, това означава, че по време на преговорите за съставяне на кабинет, ще сме абсолютно безполезен партньор. Това означава, че подаряваме властта на Борисов директно.“

Той посочи, че мисията на БСП в момента е да изпълни своята заявка и ангажимент към избирателите и да отстрани модела на Борисов, без да търси коалиция или формула за влизане във властта. „Ще подкрепим този, който е готов да премахне модела на Борисов“, подчерта Божанков.

„В момента в парламента има математическо мнозинство срещу Борисов, Пеевски и Гешев – тези, които на протеста заявихме, че искаме техните оставки – ние, Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов. Сега имаме историческия шанс да постигнем това. Ако пропилеем този шанс, това ще е историческа отговорност на БСП,  но и на другите опозиционни формации“, коментира Божанков.

Той припомни, че на местните избори нито Слави Трифонов, нито десните са подкрепили Мая Манолова и е бил пропуснат шансът да отстранят Борисов от власт. „Ако пропуснем отново такъв шанс, Борисов ще се завърне на бял кон след по-малко от една година“, предупреди Явор Божанков.