Кристиан Вигенин: За БСП първата и основна задача е да бъде прерязана връзката между държавата и партията ГЕРБ

Апр 06, 2021 Новини БСП в медиите 0 1061

БСП трябва да има действащ председател в следващите много важни за България седмици

Тези избори са тежка загуба за БСП и никой не си прави илюзии, че може да се подцени. Затова и Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка. Защото – първо - смятаме, че така се прави в демокрацията, когато загубиш - трябва да понесеш отговорност. Но това, което според мен е по-важно,, смятам, че бяхме длъжни да отслабим натиска върху самата Корнелия Нинова, защото за БСП е важно да има действащ председател в следващите много важни седмици. Сега разговорът не трябва да бъде да подава ли Нинова оставка или не, а да изясним каква е стратегията на БСП оттук нататък. И самата Корнелия Нинова, когато проведем този разговор, да предложи Изпълнително бюро, което отговаря на новата ситуация и на новите посоки и цели на партията." Това каза заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в "Лице в лице" по бТВ.

Според него най-лошото, което БСП може да направи в този момент, е да започне процедури за нов вътрешнопартиен избор и да започнат крамоли вътре в партията.

"Трябва да подходим отговорно и към хората, които дадоха много от себе си в тази кампания, независимо от резултата, и да ги поздравим за усилията - всички социалисти, активисти, симпатизанти и доброволци. Те наистина направиха и невъзможното да получим по-добър резултат, но понякога и ситуацията е такава. Не омаловажавам нашите грешки, но когато се създаде една среда, в която хората искат нещо ново и различно, макар и непознато, добре познатите партии губят подкрепа. Това не се случва за първи път на БСП", подчерта Вигенин.

Той също така посочи, че сега е моментът, в който всички трябва да бъдат много внимателни какво казват, за да не бъдат затваряни врати, които после трудно да  могат да бъдат отворени.  

"БСП няма да се явява в ролята на партия, която ще настоява и ще се моли да бъде част от някакво управление. За нас първата и основна задача е да направим нужното да бъде прерязана връзката между държавата и партията ГЕРБ. Да възстановим демокрацията, да създадем условията за нормализиране на политическия процес. Да започнем тухла по тухла разграждането на този мафиотски модел, който беше изграден от Борисов и ГЕРБ. Това няма да стане със сърдене и със заявки "с този няма да си играя, а с другия искам да си играя". Трябва да се подходи отговорно и без наивност. Това е гигантско усилие, което ни предстои и да се отхвърля възможността на всеки един, който желае това да се случи, да помогне, не е редно в момента", коментира социалистът.

По думите на Кристиан Вигенин в новия парламент може да се намери единодействие по ключови въпроси. За БСП той посочи като приоритетни въпросите със съдебната система, въпросите, свързани със създаването на условия за честен и прозрачен изборен процес и въпросите, които биха помогнали за справяне с икономическата, здравната и социалната криза.