Сергей Станишев: 300 000 души подкрепят подписката на БСП срещу ограничаването на изборните права на българските граждани

Дек 13, 2010 Новини БСП 0 1061

  Мая Манолова: ГЕРБ правят законодателство за себе си и срещу хората   За хората е важно да могат да избират своя кмет

 

Мая Манолова: ГЕРБ правят законодателство за себе си и срещу хората

 

За хората е важно да могат да избират своя кмет. В рамките на десетина дни са събрани 300 000 подписа от български граждани срещу  намерението на ГЕРБ да ограничи правото на хората да избират районни кметове и кметове на малките населени места. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по време на второто четене на Изборния кодекс в Народното събрание.

Според лидера на социалистите, чрез Кодекса управляващите преследват свои политически цели. „Няма да постигнете целите си да имате повече кметове, защото гражданите ще ви накажат на изборите. Никой не обича да му отнемат права", обърна се Станишев към мнозинството. Председателят на ПГКБ беше категоричен, че Изборният кодекс не отговаря на следизборното обещание на ГЕРБ да укрепи и разшири демокрацията в страната. Още първият член на законопроекта ограничава правата на гражданите да избират своите представители. „Мотивът е ясен - централизация, назначаване на кметове, изпълняване на партийни повели", коментира Станишев.

          Председателят на ПГКБ изтъкна, че левицата води последователна политика по отношение на местната власт. Станишев напомни, че изборът на районни кметове беше въведен преди местните избори през 2007г. ПГКБ подкрепи и намаляването на минималния брой жители на малко населено място, които имат право да избират свой кмет. „Това мотивира хората да гласуват", изтъкна лидерът на БСП. Той отбеляза, че в  рамките на Изборния кодекс ПГКБ е внесла предложения за разширяване на правата на районните кметове, така че те да бъдат по- полезни за хората. „Нека получат самостоятелни бюджети чрез децентрализация на бюджетите на големите градове. Нека получат правото да провеждат обществените поръчки за ремонтите по улиците", предложи Станишев.

„С Кодекса, ГЕРБ правят законодателство за себе си и срещу хората", заяви секретарят на ПГКБ Мая Манолова. По думите й управляващите целят да демотивират хората да гласуват и по този начин делът на контролирания вот да нарасне. Според Манолова, районните кметове ще бъдат превърнати в „послушни" чиновници. По думите й ще бъде ограничено правото на избор на 35% от българите, колкото са хората живеещи в малките населени места. „Бойко Борисов да посочи общинските и районните кметове - това ли е за вас демокрацията", обърна се Манолова към мнозинството.

Според зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков, ГЕРБ цели да изработи такова изборно законодателство, в резултат на което да бъдат на власт, въпреки желанията на хората. „Това е вредно за България", възмути се Миков. По думите му от чл.1 личи, че не става дума за Изборен кодекс, защото в него не са регламентирани изборите за народни представители във Велико народно събрание. „Ако имаме претенцията за кодекс, той трябва да урежда всички видове избори", отбеляза Миков. Той добави, че в Кодекса има противоречия с практиките на Венецианската комисия.

„Изправени сме пред избор - да овластим хора, които да дават публични услуги или да назначим хора, които да предоставят партийни услуги", заяви депутатът от левицата Димчо Михалевски. Той беше категоричен, че децентрализацията трябва да продължи, какъвто ангажимент са поели редица правителства, включително настоящото.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов обобщи целите на управляващите:  централизация на правомощия, концентрация на власт, отнемане и ограничаване на права и демотивиране на хората от участие в изборите. Според Найденов мнозинството създава предпоставки изборът на районни кметове да бъде съпътстван от грозни пазарлъци и задкулисни сделки.