ПКГБ внесе в парламента искане за създаване на анкетна комисия по скандала с Калина Илиева

Дек 13, 2010 Новини БСП 0 970

  ПГКБ внесе в парламента искане за създаване на временна парламентарна анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата около избирането и освобождаването на Калина Илиева на поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие"

 

ПГКБ внесе в парламента искане за създаване на временна парламентарна анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата около избирането и освобождаването на Калина Илиева на поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие". Това обяви в парламента председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев.

          Лидерът на БСП изтъкна, че случаят с Илиева е ярка илюстрация за кадровата политика на кабинета на Бойко Борисов. „Не може толкова безотговорно и лековато да се подхожда към ключова позиция, която отговаря за усвояването на близо 3 млрд. евро от европейските фондове", възмути се Станишев. Той изтъкна, че въпреки опитите на премиера Борисов и на министър Мирослав Найденов да си измият ръцете по случая, остава въпросът за това кой носи политическата отговорност за назначаването и действията на Калина Илиева като шеф на фонда. Станишев изтъка, че и премиерът, и земеделският министър имат отношение към избора на Илиева и има писмено съгласие на министър-председателя за назначаването на Илиева.

          Сергей Станишев отбеляза, че този скандал засяга хиляди производители. „Кой поема отговорността за това, че Калина Илиева е спряла изплащането на 150млн. по одобрени проекти по САПАРД?", попита лидерът на БСП. Той изтъкна, че голяма част от засегнатите земеделски производители съдят държавата и вероятно ще я осъдят за десетки милиони. „Това са пари на българските данъкоплатци", добави Станишев. Той беше категоричен, че без създаването на анкетна комисия, която да изясни случая, въпросът не може да се счита за закрит.

          Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов изтъкна, че с всяка своя изява премиерът и министър Найденов дават основания да се настоява за създаването на анкетна комисия. Според депутата от левицата от изясняването на случая имат интерес всички парламентарни групи, най- вече ГЕРБ.