ГЕРБ намаляват пенсиите с 28лв. догодина

Бойко Борисов предпочита полетите с хеликоптер пред спокойната Kоледа на пенсионерите     Българските граждани стават заложници на политиката на правителството, заради която ще работят докато умрат и същевременно ще получават ниски пенсии, заяви председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев

Бойко Борисов предпочита полетите с хеликоптер пред спокойната Kоледа на пенсионерите

 

 

Българските граждани стават заложници на политиката на правителството, заради която ще работят докато умрат и същевременно ще получават ниски пенсии, заяви председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. „Узаконява се огромна несправедливост", възмути се той. Няма как Коалиция за България да подкрепи антинародната и антисоциална политика, която води правителството на ГЕРБ, коментира Стойнев. Той изтъкна, че това е първото правителство, което работи за намаляване на доходите на българските граждани. Депутатът обясни, че хора със 136лв. пенсия ще трябва да живеят с тези пари до 2017г. В същото време най- бедните се натоварват и с данък „колиба". Стойнев напомни, че ГЕРБ се отказват и от единственото си социално предложение за добавка за хората над 75г. „Правителството демонтира социалната държава", предупреди депутатът. По думите му рисковите групи, каквито са бедните, безработните, хората с увреждания, майките с деца ще понесат тежестите на сегашната криза, докато богатите няма да бъдат съпричастни.

Социалистите са категорични, че трябва да се обърне повече внимание на приходната част на пенсионната система. Емилия Масларова отбеляза, че трябва да се акцентира върху повече заетост, по- високи работни заплати и по- висока квалификация. Нужно е да се стимулира работата след пенсионна възраст и да се увеличи тежестта на всяка година осигурителен принос.  Масларова предупреди, че управляващите ограничават правата и възможностите на обезщетения на младите хора. По думите й се създава  дискриминация за знаещите, можещите , работещите и осигурените майки.

„Твърденията на Бойко Борисов, че не се намаляват доходите на хората през 2011г. не отговаря на истината", категорична беше Корнелия Нинова. Тя обясни, че догодина пенсиите ще намалеят средно с по 28лв. заради инфлацията. „Един ден полет на хеликоптера на премиера е равен на 50лв. коледна добавка за 125 пенсионери. А той лети всеки ден", каза още Нинова. Тя изтъкна, че оправданието с кризата не е основателно. „Става дума за въпрос за приоритети. Очевидно премиерът е избрал личния си пиар като приоритет пред съдбата на възрастните хора", добави Нинова.