ПГКБ иска парламентарна анкетна комисия да се занимае със скандала около бившия шеф на ДФ „Земеделие” Калина Илиева

ПГКБ иска парламентарна анкетна комисия да се занимае с въпросите около назначаването и освобождаването на Калина Илиева като изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ)

ПГКБ иска парламентарна анкетна комисия да се занимае с въпросите около назначаването и освобождаването на Калина Илиева като изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ). Това обяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов на брифинг в парламента.

Пет са основните въпроси, които според Коалиция за България трябва да бъдат изяснени от анкетната комисия. На първо място стои въпросът за изпълнението на задълженията на министъра на земеделието Мирослав Найденов по Закона за подпомагане на земеделските производители. Ангел Найденов изтъкна, че министърът има отговорност да наблюдава и да контролира дейността на ДФЗ. От левицата отбелязаха, че министърът има отговорности и като председател на Управителния съвет на фонда. На второ място трябва да бъдат изяснени броят и съдържанието на сигналите, подавани към разследващите органи в България и в рамките на ЕС и които са послужили за прилагането на СРС-та. От ПГКБ настояват да бъдат представени всички критерии, послужили като основание за назначението на Калина Илиева за шеф на ДФЗ. „Не бива да се забравя, че нейното назначение е било съгласувано с министър-председателя", напомни Ангел Найденов. От левицата искат да знаят дали е оказван натиск при назначаването на Илиева като ръководител на фонда. ПГКБ предлага временната анкетна комисия да бъде съставена на паритетен принцип със срок на действие от един месец. „Очакваме предложението да бъде подкрепено от достатъчен брой депутати, така че да бъде създадена анкетната комисия", заяви Ангел Найденов.

Членът на ИБ на НС на БСП и председател на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев изтъкна, че скандалът не се изчерпва само с името на Калина Илиева. Той изтъкна ролята на УС, оглавяван от земеделския министър. Гечев поиска да знае дали УС е знаел какво се е случвало във фонда под ръководството на Калина Илиева и наясно ли е бил с отказваните проекти. Социалистите изтъкнаха, че близо 200 фирми имат претенции около създаването на т.нар. „черен списък", а бенефициенти ще имат претенции заради отхвърлени проекти.