Атанас Зафиров, водач на листата на „БСП за България“ в Сливен: Единствената "ваксина" за справяне с проблемите е масовото гласуване

24.03.2021г.

Управляващите от ГЕРБ наложиха за трети път затваряне на държавата, а междувременно изтеглиха нов дълг на стойност 300 млн. лева. В ефира на „Предизборното студио“ по БСТВ Атанас Зафиров, водач на листата на „БСП за България“ в Сливен, коментира събитията от последните дни: " Институтът „Джон Хопкинс“ днес излезе със статистика, че България е на второ място в света по смъртност от Ковид и на първо в Европа. Ужасна е тази статистика, тя показва сбъркания модел на българското здравеопазване, това води след себе си редица последствия като скока в цените на стоките и услугите. Всичко е свързано: фалита на цели сектори генерират страхотен трус в нашата икономика. Има съществена опасност хората да не излязат да гласуват след приемането на тези мерки. Ниската избирателна активност означава нелегитимно следващо управление. Хората трябва да знаят, че да гласуваш не е по-опасно от това да отидеш до магазина и единствената "ваксина" за справяне с проблемите е масовото гласуване, което няма да позволи вотът да бъде опорочен."

На въпроса как ще оцени състоянието на българските въоръжени сили и какви мерки БСП ще предприеме за да бъде стабилизирано, Зафиров като специалист по отбраната посочи: "Нашите критики към сектора не са насочени към професионалистите, които работят там, а към политическото ръководство. Единият от проблемите е, че има много началници, а останалите хора успяват да запълнят щата за войнишкия състав. Армията в това си състояние не може да изпълнява конституционните си задължения. Другият проблем е, че техниката е от около средата на миналия век. Има модернизационни проекти, но за съжаление не вървят паралелно, бяха дадени огромни средства само за военновъздушните сили, а останалите два зациклиха, което до голяма степен значи, че в бъдеще няма да бъдат изпълнени. БСП смята да върне военната експертиза в министерството и възстановяване функциите на инспектората във силите. Ние ще създадем всички предпоставки за привличане на млади хора към военната служба."

Заместник-председателят на БСП разкритикува управляващите и посочи кои наболели проблеми на града БСП смята да реши веднага, щом влезе на власт: "Сливен не е подминат от бича на демографската криза, но по-голям проблем е миграцията - млади хора търсят реализация на други места, градът е на 19-то място по доходи. Регионът е изостанал драматично от съседните. Сливен в момента е на едно от последните места по индустрия и туризъм. Показва неумение на местните ръководства да работят за региона. Всички общини в областта се управляват от кметове на ГЕРБ. Трябва да бъде решен проблемът с пречиствателната станция в града, както и огромния проблем с престъпността. Всичките проблеми на града са поставени на дневен ред пред кандидатите в нашата листа. Имаме една много добре структурирана листа с 45 години средна възраст, състояща се от лекари, икономисти и компетентни специалисти."