ДЕКЛАРАЦИЯ от участниците в протестния митинг, проведен на 4 декември 2010 г. гр. Бургас

Уважаеми дами и господа, Ние, участниците в настоящия митинг заявяваме, че тук ни събра общата ни воля за солидарност и гневен граждански протест

Уважаеми дами и господа,
Ние, участниците в настоящия митинг заявяваме, че тук ни събра общата ни воля за солидарност и гневен граждански протест. Всички сме свидетели как в обществото ежедневно нараства недоволството и възмущението от водената от настоящото правителство на ГЕРБ и Атака недемократична и откровено авторитарна политика срещу интересите на народа и в полза на тесни олигархически кръгове, приближени и част от настоящата върхушка на властта.
Ние категорично заявяваме, че сме против новия акт на грубо погазването на демократичните права на българските граждани, в следствие на приетия наскоро от мнозинството Изборен кодекс. Чрез него се лишават от права 700 000 души в страната от 1554 малки селища, на които се отнема възможността да избират пряко своите кметове в по-малките си населени места. За Бургаска област това са съответно 111 села с население над 26 000 души.
Ние, обединените граждани на Бургас и Бургаска област сме против и още една друга, крайно недемократична стъпка на настоящето правителство, а именно намаляване на представителността на местната власт, чрез премахване на районите /и прекия избор на кметове на тези райони/ в големите градове с районно деление- София, Пловдив и Варна.
Ние, участниците в настоящия митинг сме против въвеждането и на т. нар. „данък колиба”, чрез който няма да се напълни празната държавна хазна, а само допълнително ще се ощетят стотици хиляди граждани от най-бедните слоеве в обществото, без при това особено да се увеличат местните приходи.
Българската социалистическа партия винаги е отстоявала през годините последователната си политика на разумно данъчно облагане, особено спрямо бедните и малоимотни граждани. През 2005 година ние въведохме правилото да отпадне данъчното облагане за недвижими имоти с данъчна оценка до 1400 лв. Следващата година бе увеличен прага на недвижимите имоти, които не подлежат на данъчно облагане до 1680 лв., а през 2009 година на 2 520 лв. Още с идването си на власт ГЕРБ рязко намали този праг до нивата от 2006 година, а с приетия Закон за местните данъци и такси наново въвежда облагането с данък на недвижимите имоти с ниска данъчна оценка под 1680 лв. Нещо, което ще засегне пряко преди всичко най-бедните и малоимотни граждани в нашата страна. Считаме, че в условията на икономическа криза и намаляване продажните цени на недвижимите имоти подобно законодателно решение е нецелесъобразно и в ущърб на интересите на големи групи от хора в и без това най-бедната страна от Европейския съюз, каквато е нашата.
Ние, участниците в митинга сме против политиката на правителството за допълнително свиване на социалните разходи за здравеопазване, наука и образование. Против осъществявания систематичен погром срещу българската наука и елитните български университети, какъвто е случая със Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Изразяваме нашата солидарност със стачкуващите учени, студенти, лекари и научни работници и сме против идеята на сегашното правителство за разформироване на БАН и разграбване на неговите имоти.
Ние сме за по-добри доходи за пенсионерите и най-бедните слоеве в страната. Искаме хляб и работа за нас и нашите деца! Искаме запазване на демократичните права и свободи на гражданите, а не ескалация на полицейски произвол и всевъзможни медийни имитации на борба с престъпността, на които се нагледахме през последните месеци.
Заявяваме , че сме категорично против водената от настоящото правителство политика на замразяване и намаляване доходите и пенсиите на българските граждани. В случай, че в близко бъдеще не настъпят положителни промени си запазваме правото да преминем към щафетно гражданско неподчинение и други форми на обществено недоволство от водената от настоящето правителство недемократична, некомпетентна и пагубна за страната политика.
Да живее България!
Да живее солидарността между всички честни, и измъчени трудови хора у нас, жертва на некомпетентната и корумпирана политика на правителството !

От митингуващите
Бургас
4 декември 2010 г.