БСП приветства издигането на обща кандидатура на ПЕС за председател на Европейската комисия

Дек 04, 2010 Новини БСП 0 1531

БСП приветства провеждането на демократичен и прозрачен процес на издигане на обща кандидатута на ПЕС за председател на Европейската комисия през 2014 година

БСП приветства провеждането на демократичен и прозрачен процес на издигане на обща кандидатута на ПЕС за председател на Европейската комисия през 2014 година. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на срещата си с председателя на ПЕС Пол Расмусен. Двамата лидери присъстваха на заседанието на Съвета на ПЕС във Варшава.

На срещата Станишев запозна председателя на ПЕС с левия проект „България 2020", разработван от българските социалисти в контекста на стратегията „Европа 2020". Лидерът на БСП обърна специално внимание на политиките, които българските социалисти предлагат като алтернатива на ГЕРБ. Според Станишев социалната защита и грижата за хората трябва да са водещи приоритети, особено по време на криза. Това разбиране за съжаление не се споделя от българското правителство. По думите на Станишев основна цел на ГЕРБ е да овладеят всички институции в страната. Това ясно личи в Избирателния кодекс, който според лидера на БСП обслужва единствено политическите цели на управляващите. Станишев изтъкна, че българите започват да си дават сметка за реалните резултати от управлението на ГЕРБ и по тази причина доверието към тях се топи като пролетен сняг. Същевременно подкрепата за БСП нараства. От своя страна Пол Расмусен приветства активното участие на БСП в инициативите на европейските социалисти.

В рамките на заседанието на ПЕС Сергей Станишев се срещна и с председателя на парламентарната група на „Справедлива Русия" Николай Левичев. Лидерът на БСП приветства задълбочаването на сътрудничеството между двете партии. Според Станишев ПЕС може да има активно и ползотворно сътрудничество със „Справедлива Русия" на основата на ясни принципи и ценности.

Във втория ден на Съвета на ПЕС Сергей Станишев участва и в дискусия, посветена на справедливата търговия и достойните условия на труд. Председателят на БСП изтъкна, че търговията в световен мащаб трябва не само да се основава на ясни и прозрачни правила, но и да води до реално подобряване на живота на хората.